Zloupotreba položaja

Slučaj iz 2021. - Odbačena prijava sindikata protiv bivšeg ministra Opsenice

Provjerama je utvrđeno da je nadležni organ u zakonom propisanoj proceduri donio odluke za koje je ovlašten i dao obrazloženje
Vijesti / Flash | 10. 01. 2024. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbačena je kaznena prijava protiv bivšeg ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije Gorana Opsenice zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti, a koju je protiv njega podnio Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

Podsjetimo, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije u svibnju 2021 godine je županijskom javnom tužiteljstvu HNŽ-a podnio kaznenu prijavu protiv ministra zdravstva rada i socijalne skrbi Gorana Opsenice u svezi s utvrđivanjem odnosno neutvrđivanjem reprezentativnosti sindikatima u zdravstvu.

Bez daljnih istražnih radnji

''Povodom kaznene prijave podnesene putem punomoćnika od strane Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, Ogranak za HNŽ, protiv Gorana Opsenice, nekadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH) i kaznenog djela Povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina iz čl. 177. KZ FBIH, kao i protiv drugih N.N. osoba zbog sumnje da su prijavljenom pomagali, odnosno, istog poticali na počinjenje kaznenih djela, obavještavamo Vas da je u ovom konkretnom predmetu, a na temelju svih provedenih predistražnih radnji i obavljenih provjera navoda prijave, te stanja cjelokupnog spisa, Tužiteljstvo izvelo jasan zaključak da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni počinio kaznena djela za koja je prijavljen, odnosno, da su N.N. osobe prijavljenog pomagale ili poticale na počinjenje navedenih kaznenih djela'', naveli su iz Tužiteljstva HNŽ-a za Bljesak.info.

Dodali su da je provjerama utvrđeno da je nadležni organ u zakonom propisanoj proceduri donio odluke za koje je ovlašten i dao obrazloženje, čiju valjanost je bilo moguće preispitati u upravnom postupku, odnosno, sporu.

''Iz tih razloga, odlučeno je da se u ovom predmetu neće poduzimati dalje istražne radnje prema prijavljenima'', navodi Tužiteljstvo.

Odbijanje zahtjeva

Dalibor Vuković predstavnik sindikata komentirajući ovu odluku za Bljesak.info, kaže kako je ključno da je ministarstvo prilikom utvrđivanja reprezentativnosti nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ dva puta odbijalo zahtjev sa obrazloženjem da ukupan broj članova sindikata nije dovoljan.

''Prilikom utvrđivanja reprezentativnosti sindikata doktora medicine i stomatologije ministarstvo uopće nije uzimalo u obzir broj članova već je samo obrazložio da su ispunjeni uvjeti u skladu sa zakonom. To se može vidjeti uspoređivanjem oba rješenja - ni riječi o broju članova u rješenju o reprezentativnosti sindikata doktora medicine i stomatologije'', navodi Vuković.

Prijava od svibnja 2021. godine

Ranije je predstavik sindikata za Bljesak.info rekao kako je Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a podnio je kaznenu prijavu ministra Opsenice za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti jer je kako je naveo u prethodnom periodu izdao rješenje o reprezentativnosti Sindikatu medicine i stomatologije HNŽ-a, a koji nisu ispunjavali uvjete za reprezantitovnost. S tim rješenjem milijuni konvertibilnih maraka iz proračuna županije otišle su za povećanje plaća protuzakonito.

Vuković tvrdi da je ministar u isto vrijeme dva puta odbijao donijeti rješenje o reprezentativnosti Sindikatu zdravstvenih radnika HNŽ, pa članovi tog sindikata nisu imali mogućnost pregovarati s Vladom HNŽ o kolektivnom ugovoru i povećanju plaća.

''Iz tog razloga sindikat je podigao kaznenu prijavu 25. svibnja 2021. godine za zloupotrebu položaja. Tada u jeku prosvjeda svjedoci su žurno ispitani'', rekao je ranije Vuković.

Tako je, smatra predstavnik sindikata, nanesena velika šteta zloupotrebom službenog položaja.

''Naših 1100 članova onemogućeno je na ovaj način da ravnopravno, kao i drugi sindikati, pregovaraju s Vladom HNŽ-a o novom kolektivnom ugovoru odnosno o njihovom zakonu o plaćama, gdje su značajno oštećeni, a sve smišljenom akcijom Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi'', kazao je ranije Vuković.

Ministarstvo je, smatra namjerno odbijalo da utvrdi reprezentativnost ovom sindikatu, a drugim sindikatima su davali tu istu reprezentativnost i mogli su pregovarati s Vladom i ostvarivati svoja prava.

Podsjetimo, tijekom prosvjeda zdravstvenih radnika koji su trajali od 10. prosinca 2020. godine sve do potpisivanja kolektivnog ugovora, zdravstveni radnici su najavljivali moguće tužbe protiv ministra Opsenice i ministarstva. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close