(ne)davanje reprezentativnosti

Kaznena prijava protiv Opsenice se provjerava više od godine dana

Kaznena prijava protiv ministra Gorana Opsenice više od godine dana analizira dokumente i provjerava utemeljenost prijave
Vijesti / Flash | 18. 10. 2022. u 08:25 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga po kaznenoj prijavi koju je Sindikat zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanske županije podnio protiv županijskog ministra zdravstva Gorana Opsenice zbog zloupotrebe položaja, traje više od godine dana.

''Prije godinu dana Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a podnio je kaznenu prijavu ministra Opsenice za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja jer je u prethodnom periodu izdao rješenje o reprezentativnosti Sindikatu medicine i stomatologije HNŽ-a, a koji nisu ispunjavali uvjete za reprezantitovnost. S tim rješenjem milijuni konvertibilnih  maraka iz budžeta županije otišle su za povećanje plaća protuzakonito'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika.

Foto: Bljesak.info / Kaznena prijava

Predmet u ladici?

Vuković tvrdi da je ministar u isto vrijeme dva puta odbijao donijeti rješenje o reprezentativnosti Sindikatu zdravstvenih radnika HNŽ, pa članovi tog sindikata nisu imali mogućnost pregovarati s Vladom HNŽ o kolektivnom ugovoru i povećanju plaća.

''Iz tog razloga sindikat je podigao kaznenu prijavu 25. svibnja 2021. godine za zloupotrebu položaja. Tada u jeku prosvjeda svjedoci su žurno ispitani, ali od tada Tužiteljstvo već godinu dana ne radi na predmetu i smatramo da je sklonjen u ladicu'', kaže Vuković

Iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije za Bljesak.info je rečeno kako mogu potvrditi da je ovo Tužiteljstvo zaprimilo navedenu kaznenu prijavu, te da je formiran predmet po istoj.

Analiza u tijeku

''Postupajući tužitelj je od MUP-a HNŽ/K, Sektora kriminalističke policije zatražio provjere navoda i utemeljenosti kaznene prijave, te u tom cilju i pribavljanje određene dokumentacije. Do sada je Tužiteljstvu dostavljen dio tražene dokumentacije, čija je analiza u tijeku, dakle, rad na predmetu se nastavlja'', rečeno je iz Tužiteljstva.

Vuković je pozvao nadležno Tužiteljstvo da pokrene postupak i da ako se dokaže krivnja odgovorni i kazne.

''Od prvih ispitivanja, nitko nas nije kontaktirao. Interesuje nas šta je s predmetom'', kazao je Vuković.

Masovni štrajk

Podsjetimo, štrajk i masovni prosvjedi zdravstvenih radnika iz 12 ustanova županije započeo je 10. prosinca 2020. godine, a kolektivni ugovor konačno je potpisan u svibnju 2021. godine.

Cijela trakavica trajala je iznimno dugo, jer sindikat nije pristajao na prve ponude Vlade, dok je Vlada kako se ranije pisalo često izbjegavala zahtjeve sindikata, te sastanke.

Nakon niza štrajkova, prosvjednih šetnji, mjera zabrane, podignutog šatora pored Vlade HNŽ-a, prozivanja ministara i premijera personom non grata, konačan dogovor je postignut. Sindikati su tada, kako kažu bili zadovoljni.

Kopirati
Drag cursor here to close