U Vladi HNŽ-a

Ministar Opsenica podnio ostavku

Zbog preuzimanja mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ministar dr. sc. Goran Opsenica Vladi HNŽ-a ponudio je ostavku na ministarsku poziciju
Vijesti / Flash | 14. 09. 2023. u 10:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog preuzimanja mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ministar dr. sc. Goran Opsenica Vladi HNŽ-a ponudio je ostavku na ministarsku poziciju, potvrđeno je za Bljesak.info iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

''Uzimajući u obzir i aktualne pregovore u svezi s formiranjem nove vlasti, Vlada će se o ovom pitanju izjasniti'', rekli su iz Vlade.

Koga će dočekati prosvjedi zdravstvenih radnika?

Ministar Opsenica tako će izbjeći još jednu 'vruću jesen' na drugom tehničkom mandatu ministra zdravstva, jer su pred ovim ministarstvom i Vladom najavljeni prosvjedi nezadovoljnih zdravstvenih radnika zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. 

Protiv Gorana Opsenice Sindikat zdravstvenih radnika podnio je kaznenu prijavu 25. svibnja 2021. godine zbog zloupotrebe položaja.

''Naš sindikat podnio je kaznenu prijavu ministra Opsenice za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja jer je u prethodnom periodu izdao rješenje o reprezentativnosti Sindikatu medicine i stomatologije HNŽ-a, a koji nisu ispunjavali uvjete za reprezantitovnost. S tim rješenjem milijuni konvertibilnih maraka iz budžeta županije otišle su za povećanje plaća protuzakonito'', rekao je prošle godine za Bljesak.info Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika, komentiraući predugo trajanje istrage.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a u listopadu 2022. godine su nam rekli kako je formiran predmet po kaznenoj prijavi.

Pored toga, brojna su nezadovoljstva i upitnici zbog šutnje iz ovog ministarstva, koji se tiču brojnih problema populacije, koji se godinama ne rješavaju.

Malo Srbin, malo Hrvat

Inače, dužnosnik HDZ-a BiH Goran Opsenica, je u središte pozornosti dospio zbog etničkog izjašnjavanja, nakon Općih izbora 2018. godine.

Tada je otkriveno da se Opsenica izjasnio kao Srbin kako bi ušao u Zastupnički dom Parlamenta FBiH. 

Iako je to negirao, njegovu hrvatsku nacionalnu pripadnost 'branio' je i lider HDZ-a Dragan Čović, Središnje izborno povjerenstvo to je demantiralo.

Tada su objavili njegovu potpisanu izjavu o prihvaćanju kandidature u kojoj je stajalo da je srpske nacionalnosti.

Čović branio nacionalnost

O Opsenicinoj nacionalnosti izjašnjavao se Čović, rekavši kako je ''gospodin Goran Opsenica s vrlo jasnim opredjeljenjem kada je u pitanju nacionalnost, hrvatska nacionalnost, a osim toga, to su osobne stvari i morat ćete s njim popričati. Ovo je moj službeni stav za jednu osobu koju izuzetno cijenim'', rekao je tada Čović.

Potom se Ministar Opsenica na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije pojavio se u dresu reprezentacije BiH povodom prijema BiH u članstvo Svjetske nogometne federacije (FIFA).

Mandat obilježen šutnjom

Rekao je tada kako ne prihvaća da danas neki svojataju ovu državu i žele vladati njome na način kao da je samo njihova. 

Opsenicin mandat kao ministra, osim prosvjeda zdravstvenih radnika obilježila je i pandemija COVID-a, koju su pratile brojne sumnje jer su mediji i javnost ostajali uskraćeni za brojna pitanja. Bio je to jedan od razloga što je i redakcija portala Bljesak.info tada odlučila da neće pratiti presice na kojima ne dobiva odgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close