Upozorenje Vladi!

Zdravstveni radnici na ulicama Mostara - zdravstvo bi moglo biti u kolapsu

Nezadovoljni zdravstveni radnici iz cijelog HNŽ-a traže povećanje plaće. Prosvjednom šetnjom ''upozorili'' su Vladu HNŽ-a.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Lopovi, lopovi, lopovi'' skandirali su zdravstveni radnici iz cijele Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) ispred zgrade Vlade.

Velika kolona zdravstvenih radnika iz cijele županije šetalo je danas ulicama Mostara u želji da upozori Vladu i resornog ministra zdravstva, kako su spremni na generalni štajk ukoliko ne potpišu novi kolektivni ugovor.

Preko megafona sindikalisti su istaknuli da vlasti čuvaju 45 dana njihov zahtjev za kolektivno pregovaranje u ladici, te da u ustanove šalju inspekcije.

Generalni štrajk

''Ako ne potpišemo kolektivni ugovor, organizirat ćemo generalni štrajk'', poručeno je s megafona, na što su svi prisutni radnici uzvikivali ''hoćemo, hoćemo, hoćemo''.

Foto: Bljesak.info / Tisuće zdravstvenih radnika na ulicama Mostara

Neovisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ima spreman tim za pregovore, poručili su, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Europe kao ovaj.

Ivica Anić predsjednik sindikata rekao je kako su se okupili jer Vlada ponižava zdravstvene radnike, te da rade ono što su radili i prije dvije godine.

''Odugovlače. Četrdeset i pet dana nisu pogledali kolektivni ugovor, a sjećate se izjave Faladžića (ministra financija u HNŽ-u) gdje kaže da nakon dva mjeseca nisu ni pogledali zahtjev. Vlada laže sindikat, obećaje na neslužbenim sastancima ''ako treba svaki dan da se sastajemo' i od tada nikad nisu pozvali. Četrdeset i pet dana je prošlo, imaju ovaj tjedan za mirovno vijeće, ako se ne desi stupamo u generalni štrajk'', poručio je Anić.

''Generalni štrajk će biti veći nego prije dvije godine, nek se srame svih radnika što su došli'', rekao je Anić.

Povećanje 30%

Govoreći da traže povećanje plaće oko 30 posto.

''Zdravstveni radnici su po tko zna koji put ovdje. Potpuno je nepojmljivo da u ladici stoji zahtjev. U pitanju je 3900 radnika. Zadnji put je došlo do velikog poremećaja u zdravstvenom sistemu, i ovaj put bi moglo'' rekao je Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a, jedan od članova pregovaračkog tima.

Vlada, kako kaže, želi da prebaci odgovornost na sindikate, i da ih okrivi za sve posljedice i ono što će se dogoditi.

''Mi ne želimo štrajk, želimo da sjednemo za pregovarački stol s Vladom i da po zakonu pregovaramo i potpišemo kolektivni ugovor'', kazao je Vuković, dodajući kako traže povećanje plaće dva puta po 15 posto kako bi zdravstveni radnici bili mirni i dobili zasluženu plaću, te otišli na radno mjesto zadovoljni.

Čeka se druga vlada?

Ovaj sindikat sve je bliže ispunjenu zakonskih uvjeta da stupi u generalni štrajk, rekao je Vuković, dodajući da ako uđu u generalni štrajk da će doći do poremećaja zdravstvenog sistema.

''Resorni ministar i premijer odugovlače, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, da bi prebacili drugoj Vladi'', kazao je Vuković.

Ukoliko se uskoro formira nova Vlada, sindikati će kažu odmah tražiti da pregovaraju.
''Ova Vlada i da ode ostat će krivac i crnim slovima će ostati upisana svim radnicima u zdravstvu. Tako da tko god se njih trojice sjeti, sjetit će se ih se u negativnom kontekstu kao grobare zdravstva koji su nas ponizili'', rekao je Anić.

Iz Vlade su novinarima rekli kako su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvjeti kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plaća.

U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i u ime Vlade, Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ ponovio je zaključke sa sjednice održane 6. srpnja na kojoj je nadležni ministar, Goran Opsenica, detaljno izvijestio što sindikati traže od Vlade.

Nema konkretnih odredbi

''Vlada je na toj sjednici usvojila zaključak da se prijedlog kolektivnog ugovora koji su sindikati dostavili proslijedi svim zdravstvenim ustanovama u Županiji, njih 16 i da sve ustanove izračunaju financijski iznos koji se očekuje i zahtijeva kroz ovaj kolektivni ugovor. Tek kada budemo imali te financijske pokazatelje, možemo nešto konkretno poduzeti. Sindikati nisu iznijeli konkretne financijske iznose potrebne za ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora koji traže'', rekao je Pavlović.

Dodaje kako je resorni ministar jutros rekao da su već stigla neka očitovanja zdravstvenih ustanova i očekuju da stignu od ostalih tijekom ovog tjedna, te da će već u petak iznijeti jasne pokazatelje o onome što se zapravo traži kroz ovaj kolektivni ugovor.

''Te podatke šaljemo upravama zdravstvenih ustanova, osnivačima i Zavodu zdravstvenog osiguranja, kako bismo dobili konkretne i jasne odgovore. Vjerujemo da ćemo, nakon dostavljanja iznosa, dobiti njihova očitovanja o tome koliko mogu sudjelovati u rješavanju ove problematike. Vlada je spremna razgovarati o svim temama, ali moramo djelovati unutar okvira onoga što je trenutno realno", novinarima je kazao Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close