Mostar

''Opljačkaše Boga oca'' - Prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika HNŽ-a

Započela je prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika u Mostaru.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2023. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je prosvjedna šetnja nekoliko stotina zdravstvenih radnika u Mostaru. 

Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizirao je prosvjednu šetnju zbog, kako su ranije rekli odugovlačenja postupka mirnog rješavanja Kolektivnog radnog spora Vlade sa sindikatima.

''Opljačkaše Boga oca'', ''Iako smo u bijelom nismo ovce (uz dužno poštovanje ovcama)'', ''Nema dalje za iste pare'', samo su netki od transparenata koje su prosvjednici nosili u šetnji.

U obavijesti o organiziranju prosvjedne šetnje napisali su kako će se okupiti u 9 sati i 30 minuta ispred zgrade Gimnazije na Španjolskom trgu odakle se kolona radnika kretala ulicama Kneza Domagoja te će kod zgrade stare kirurgije nastaviti ulicom kralja Tvrtka do Cafe bara Black pearl, odakle će ulicom Stjepana Radića nastaviti kretati do zgrade Vlade HNŽ-a, gdje su u 10 sati organizirali konferenciju za medije.

Naknadno je policija objavila kako se prosvjedni skup ne može održati, zbog ranijih Odluka grada, no šetnja se nikome ne može zabraniti i policija će je osiguravati.

''Na osnovu odluke da se skupovi mogu održavati na mjestima koja su određena Zakonom, navedeni prosvjedni skup nema potrebno odobrenje od Grada Mostara i PU Mostar. Policijski službenici PU Mostar poduzet će sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da sačuvaju javni red i mir jer šetnja se ne može zabraniti'', naveli su na stranicama MUP-a. 

Zdravstveni radnici prošli tjedan su najavili štrajk upozorenja pred zgradom Vlade, zbog kako su nam ranije rekli odugovlačenja postupka mirnog rješavanja Kolektivnog radnog spora Vlade sa sindikatima. Već neko vrijeme traju zavrzlame oko pregovaranja novog kolektivnog ugovora zdravstvenih radnika u županiji.

U prvom tjednu srpnja održana je sjednica Vlade HNŽ-a koja je rekla kako će prijedlog Kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike uputiti svim ustanovama.

Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar to je prokomentirao govoreći kako su nadležni to trebali uraditi kada su sindikati podnijeli zahtjev za pregovore 16. svibnja 2023. 

Dok sindikati tvrde kako ranije nije bilo službenih sastanaka iz Ministarstva zdravstva su nam rekli kako je održan sastanak s predstavnicima spomenutog sindikata, što je Anić potvrdio, no istaknuo je kako je ovaj sastanak bio neformalan. 

Kopirati
Drag cursor here to close