Svjedočenja

Suđenje Dudakoviću: Civili su bježali s vojskom

''Prvi veći grad u koji smo ušli bio je Bosanski Petrovac i civili su se povlačili. Bježali su sa svojom vojskom'', rekao je Mrenica.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2020. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedok Državnog tužiteljstva je kazao kako u zapovijedi za izvođenje operacije ''Sana '95'' nije naznačeno da je njen cilj likvidacija srpskog stanovništva.

Aleksandar Mrenica, nekadašnji pomoćnik načelnika stožera za operativno-nastavne poslove pri stožeru Petog korpusa, ispričao je da je 1995. godine grafički i tekstualno sačinio zapovijed za izvođenje operacije ''Sana '95'', koju je potpisao Atif Dudaković.

On je pojasnio da u svim zapovijedima za vojne operacije postoji način postupanja s ratnim zarobljenicima, te dodao da mu je poznato da je postojao sabirni centar u kasarni ''Adil Bešić''.

Na upit Tužiteljstva BiH šta se događalo sa srpskim civilnim stanovništvom tijekom operacije ''Sana '95'', Mrenica je odgovorio da je cijelo vrijeme bio u Bihaću, ali da je čuo priče kako je stanovništvo bježalo s vojskom.

''Nisam vidio, čuo sam iz priča. Prvi veći grad u koji smo ušli bio je Bosanski Petrovac i civili su se povlačili. Bježali su sa svojom vojskom'', rekao je.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao da je istina kako u zapovijesti za izvođenje ''Sane '95'' nije naznačeno da je cilj te operacije likvidacija srpskog stanovništva, kao ni paljenje kuća, pljačkanje imovine, te rušenje crkava i kulturnih objekata.

On je istaknuo da nije imao saznanja o sustavnom ubijanju srpskih civila tijekom operacije, kao i da nisu stizali podaci s terena o paljenju kuća i vjerskih objekata.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubojstva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Enver Hadžihasanović je rekao kako je u rujnu 1995. godine bio načelnik stožera u Generalštabu ABiH. Posvjedočio je da ''nije saznao, nego načuo'' za operaciju ''Sana '95''.

On je objasnio kako mu je jedne prilike prije početka operacije zapovjednik stožera Rasim Delić kazao da, ukoliko mu se obrati Dudaković za pomoć, da mu pokuša pomoći. Svjedok je naveo da se čuo s Dudakovićem, ali se nije mogao sjetiti datuma.

''Rekao je da je teško s ljudima, jer se otvorio širok front i da se boji da su ljudi premoreni – može li se pomoći u ljudstvu'', kazao je Hadžihasanović, dodavši da je od Dudakovića tražio koordinate gdje mogu sletjeti helikopteri, te da se dio vojske počeo prebacivati.

Hadžihasanović je naglasio da je ujutro helikopterom stigao Delić, koji je potom otišao u Krajinu i ''preuzeo to''.

Prije saslušanja ovog svjedoka neke Obrane su istaknule da nisu dobile sve dokumente potrebne za unakrsno ispitivanje, te je ono odloženo za sljedeće ročište.

Hadžihasanović će 24. veljače odgovarati na pitanja Obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close