Suđenje

"Dudaković izravno naređivao ubojstva zarobljenika"

U optužnici koja je u posjedu ''Glasa Srpske'' navodi se da su brojna ubojstva počinjena u ranim jutarnjim satima 15. rujna 1995. godine kod tadašnjeg motela u blizini raskrižja puteva Drvar – Ključ – Bosanski Petrovac.
Vijesti / Flash | 20. 05. 2019. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zapovjednik Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atif Dudaković, kojem se danas pred Sudom BiH nastavlja suđenje za ratne zločine, izdavao je izravne naredbe za ubojstvo zarobljenih srpskih vojnika i civila i optužnica je puna konkretnih slučajeva i nepobitnih dokaza protiv njega, piše Dnevnik.ba.

U optužnici koja je u posjedu ''Glasa Srpske'' navodi se da su brojna ubojstva počinjena u ranim jutarnjim satima 15. rujna 1995. godine kod tadašnjeg motela u blizini raskrižja puteva Drvar – Ključ – Bosanski Petrovac.

Što se zapravo dogodilo?

''Iza motela su bile već pripremljene najmanje tri masovne grobnice, iz čega je jasno da je postojala jasna namjera da zarobljenici budu pobijeni i da se počini ratni zločin. U prijepodnevnim satima 15. rujna 1995. godine Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica i Edin Domazet ubili su jednog zarobljenog vojnika, drugog ranili u grudi i potom dokrajčili, a trećeg ranjenog je kratko ispitao Dudaković, opsovao mu majku i zatim naredio da ga ubiju, što su ova trojica i učinila'', navodi se u optužnici.

U prijepodnevnim satima navodi se dalje, na lokaciju iza motela dovedeno je sedam civila srpske nacionalnosti i Dudaković je trojici ljudi iz svoje pratnje, među kojima je bio i izvjesni Pizdarija, naredio da ih ubiju, što su oni i učinili.

''Istoga dana na istu lokaciju dovedeno je sedam zarobljenika koje je Dudaković kratko ispitao, a potom pripadnicima 5. bataljuna vojne policije Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Sanelu Šabiću, Hasanu Ružniću i svom osobnom tjelohranitelju Ibrahimu Šiljdediću naredio da ih ubiju, što su oni i učinili. Nakon što je jedan od zarobljenih preživio strijeljanje i jaučući govorio da ga ne ostavljaju, već da ubiju i njega, prišao mu je Hasan Ružnić i ispalio mu metak u glavu i usmrtio ga, a potom i svakom od ostalih ubijenih zarobljenika ispalio još po jedan metak u glavu'', navodi se u optužnici.

Nakon što su pripadnici Petog korpusa 16. rujna probili liniju obrane VRS u području Ripča, navodi se dalje, u mjestu Ramići su naišli na ranjenog pripadnika VRS i donijeli ga pred Dudakovića te rekli da ne mogu više nositi zato što puno krvari. On je naredio Huseinu Balagiću da ga ubije i on je to učinio.

Lutali šumom

''U tom mjestu se predao Dragan Dujković, pripadnik Zvorničke brigade, i Dudaković ga je kratko ispitao i izdao naredbu da ga ubiju i to je učinio Ejub Koženjić zvani Šeširdžija. Civil Božo Mrkajić (1915) predao se na lokaciji između sela Peći i Krasulje i ubijen je pred Dudakovićem koji ga je kratko ispitao prije nego što je naredio da ga ubiju'', navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da su pripadnici Policijske stanice Ključ 23. rujna pronašli vojnike VRS Novicu Bajića, Zorana Rujevića, Mladena Rujevića i Milorada Marčetu kako lutaju šumom.

''Odveli su ih u službene prostorije, a kasnije toga dana predali pripadnicima 5. bataljuna vojne policije Petog korpusa Armije RBiH koji su ih lišili života. Posmrtni ostaci trojice su ekshumirani poslije rata, a za posmrtnim ostacima Novice Bajića se još traga'', navodi se u optužnici.

Kopirati
Drag cursor here to close