Odvjetnici prigovorili

Suđenje Dudakoviću: Zatočeni po kućama

Odvjetnik Ifet Feraget je prigovorio na relevantnost iskaza budući da nijedan od njih nije snimljen, te da bi obojicu svjedoka pitao o godinama i zdravstvenom stanju.
Vijesti / Flash | 26. 08. 2019. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Atifu Dudakoviću, Tužiteljstvo BiH pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je rekao kako su njega, njegovu suprugu i kuma u rujnu 1995. godine zarobili pripadnici Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Dušan Pilipović, preminuli svjedok Tužiteljstva BiH, izjavio je kako je bio zarobljen i odveden u vojni hangar, u kojem je boravilo još 70 do 80 zarobljenika iz Drvara i Bosanskog Petrovca. Među zarobljenima su bili i vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) i četvero djece, kazao je svjedok.

Pilipović je u izjavi naveo i kako je imao zadatak prikupljanja leševa vojnika VRS-a u Bosanskom Petrovcu, te da je nakon mjesec dana boravka u hangaru bio prebačen u obližnju kuću, gdje je ostao do 27. siječnja 1996. godine i gdje nije bilo dovoljno hrane, objavio je BIRN.

Državno tužiteljstvo pročitalo je i iskaz Mileta Novakovića, u kojem se navodi da je 14. rujna 1995. s povlačenjem vojske počelo i povlačenje stanovništva Risovca, u kome je živio. Njegov otac Slavko, izjavio je svjedok, odbio je napustiti kuću i ostao je u selu s još petero ljudi. Novaković je kazao da vijesti o svom ocu saznaje u kolovozu 1999. godine, kada njegov rođak pronalazi ostatke skeleta i odjeće, za koje je vještačenje pokazalo da pripadaju Slavku Novakoviću.

Dudakovićev odvjetnik Asim Crnalić rekao je da službenici prilikom uzimanja izjava od ovih svjedoka nisu pitali odakle im saznanja. "Nije primjereno unakrsno ispitivati čovjeka koji je pokojni budući da ovakvo ispitivanje podrazumijeva napad na svjedoka i njegovo dezavuiranje", kazao je Crnalić.

Odvjetnik Ifet Feraget je prigovorio na relevantnost iskaza budući da nijedan od njih nije snimljen, te da bi obojicu svjedoka pitao o godinama i zdravstvenom stanju.

Atifa Dudakovića, Ekrema Dedića, Sanela Šabića, Ibrahima Šiljedića, Safeta Salihagića, Adisa Zjakića, Hasana Ružnića, Redžepa Zlojića, Samira Solakovića, Fatmira Muratovića, Muharema Aleševića, Huseina Balagića, Edina Domazeta, Ejuba Konježića, Ibrahima Nadarevića i Saida Mujića tereti Tužiteljstvo BiH za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, kao i za ubojstva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata.

Pored toga, Dudakovića optužnica tereti i za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne obrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), počinjene za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Nastavak suđenja najavljen je za 2. rujan 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close