Sanski Most

Suđenje Dudakoviću: Svjedoci su vidjeli tijela ubijenih

''Rajko Tica mi je rekao da su Popovići ubijeni u Tomini'', kazao je Knežević u istrazi.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 01. 2020. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšem zapovjedniku Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, pročitani su iskazi preminulih svjedoka u kojima se navodi da su vidjeli tijela ubijenih na području Sanskog Mosta nakon akcije u rujnu 1995. godine.

Ne vidi se

Božidar Knežević, koji je preminuo u studenom 2018., u iskazu koji je dao 2015. godine, a koji je na ovom suđenju pročitao tužitelj Ivan Matešić, izjavio je da je u naselju Tomina (općina Sanski Most) na zaprežnim kolima vidio pet tijela.

''Rajko Tica mi je rekao da su Popovići ubijeni u Tomini'', kazao je Knežević u istrazi, dodavši da je potom na zapreženim kolima vidio pet tijela.

U iskazu je naveo da su ubijene četiri osobe prezimena Popović i jedna prezimena Gogić, te da su tijela sahranjena.

Asim Crnalić, branitelj optuženog Dudakovića, rekao je da je Kneževiću u istrazi sugerirano da su ubijeni.

''Ne vidi se kako su stradali – je li ih netko ubio ili su ubijeni tijekom borbe'', kazao je Crnalić.

Branitelji i ostalih optuženih su naveli da bi tražili da svjedok, da je u sudnici, potvrdi da mu nisu poznate okolnosti i način na koji su stradala lica.

Sakupljanje

Obrane optuženih su prigovarale na autentičnost i zakonitost ovog iskaza.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubojstva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Božo Jarić je drugi preminuli svjedok čiji je iskaz pročitan na ovom suđenju, a u kojem se navodi da je skupljao leševe na području Sanskog Mosta nakon ''ofanzive muslimanskih snaga''.

Jarić, koji je preminuo 2017. godine, u iskazu datom 2005. je rekao da je 10. rujna 1995. počela ''velika ofanziva muslimanskih snaga'', te da je njemu i još jednoj osobi hrvatske nacionalnosti naređeno da prikupljaju leševe.

''Pronašli smo sedam leševa, svi su bili muškarci'', naveo je Jarić u istrazi.

Dudakovićev branitelj Crnalić je kazao da ova izjava Jarića ne može biti dokaz, jer se ne vidi na koji postupak se odnosi, a i ostale Obrane su prigovarale na zakonitost ovog iskaza.

Nastavak suđenja je 13. siječnja. 

Kopirati
Drag cursor here to close