MUP

Nakon gotovo 30 godina - Hoće li policajci u HNŽ na sistematski pregled?

Policajci MUP-a HNŽ-a mogli bi u ovoj godini imati sistematske preglede.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2024. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko - neretvanske županije u ovoj godini trebali bi imati sistematski pregled.

Kako Bljesak.info doznaje, novac za ovu namjenu već je uvršten u proračun, o kojem će se raspravljati na sljedećoj sjednici Skupštine.

Pripadnici MUP-a HNŽ-a kao i drugih MUP-ova diljem BiH nisu imali sistematske preglede od 1995. godine.

Nakon što je policijska službenica, pripadnica Policijske stanice Jablanica, Policijske uprave Konjic, izvršila samoubojstvo ispred svoje obiteljske kuće u Jablanici, te nakon posljednjeg slučaja u Tuzli, gdje je ženu hicima iz pištolja usmrtio policijski službenik javnost je ostala iznenađena informacijom da gotovo 30 godina nisu vršene provjere zdravstvenog stanja policijskih službenika.

Isak najavio preglede

Pravilnikom MUP-a je propisano da se liječnički pregled policijskih kadeta vrši prililikom prijema kandidata, tu priča počinje i završava.

Iz ureda federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, za Radiosarajevo ranije je rečeno kako su se dogovorili da će biti izvršeni liječnički pregledi svih policijskih službenika Federalne uprave policije.

U Federalnom pororačunu za 2024. godinu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 220.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika Federalne uprave policije.

Tada je iz ovog ministarstva upućen poziv županijskim ministarstvima unutarnjih poslova da se prilikom definiranja prioriteta vode stvarnim i primarnim potrebama, a njihov stav je da liječnički pregledi policijskih službenika predstavljaju najvažniji prioritet.

MUP KS najavio sistematske

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je da će osigurati neophodna sredstva u proračunu da svi uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije do kraja ove godine mogu obaviti sistematske preglede.

Osim toga, ministar Katica je najavio da će zahtijevati dosljednu primjenu Pravilnika o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Na ovaj način, rekao je kontinuirano će se vršiti kontrola opće zdravstvene sposobnosti policijskih službenika za nesmetano obavljanje poslova i zadataka bilo kojeg radnog mjesta.

Podsjetimo, mediji su krajem 2023. godine pisali kako je obavezan sistematski pregled za policijske službenike Granične policije Bosne i Hercegovine bio je organiziran daleke 2008. godine, na što su ranije upozoravali i zastupnici.

Kopirati
Drag cursor here to close