Minus

Koliko policajaca treba HNŽ-u?

Napisan je i usvojen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 02. 2024. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje sigurnosti na području Hercegovačko neretvanske županije, bilo bi zasigurno bolje i na većem stupnju sigurnosti da je Uprava policije, Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ na raspolaganju imala zakonom propisane materijalne i ljudske resurse.

Stoji to u izvještaju MUP-a HNŽ-a o stanju sigurnosti na području ove županije u protekloj godini u kojem se kao glavni problem navodi nedostatak policijskih službenika.

Popunjeno 605 radnih mjesta

''Na dan 1. 1.2023 godine Uprava policije je prema važećem Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta imala propisana 904 radna mjesta, od čega je bilo popunjeno 605 radnih mjesta. Prema evidenciji kadrovske službe popunjenost u činovima od čina 'Policajac' do čina 'Stariji narednik' na navedeni dan bila je oko 65%, a u činovima od čina 'Mlađi inspektor' do čina 'Glavni inspektor' popunjenost je bila oko 35%.Uzimajući u obzir prednje navedene podatke o brojnom stanju policijskih službenika na dan 1.1.2023 godine dolazimo do podatka da je ukupan nedostatak policijskih službenika bio oko 33%'', navodi se u izvješću.

Dodaje se kako je Uprava policije shodno izmjenama Zakona o policijskim službenicima Hercegovačko-neretvanske županije kojim je propisana ''Vanredna dodjela činova'' policijskim službenicima izvršila analizu važećeg Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji, kako bi se pristupilo odnosno započela procedura izvanredene dodjele činova.

Tako je napisan i usvojen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Školovanje

''Međutim, pored navedenog i ostalih tekućih problema, imenovanjem Ravnatelja i Zamjenika pristupilo se poduzimanju svih neophodnih mjera i radnji u cilju stvaranja što funkcionalnije Uprave policije. S tim u vezi u izvještajnoj godini formiran je Policijski odbor, Javni žalbeni ured, Disciplinska komisija, te je usvojena Uredba o dodjeli činova policijskih službenika. Shodno Odluci Vlade HNŽ o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za raspisivanje Javnog oglasa za prijem i školovanje kadeta, dana 12.1.2023. raspisan je i proveden javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP HNŽ i to u činu 'policajac' 130 izvršitelja i u činu 'mlađi inspektor' 30 izvršitelja. Nakon okončanja natječajne procedure 30 kadeta u činu 'Mlađi inspektor' upućeno je na školovanje u Agenciju za školovanje u Mostaru i isti završavaju školovanje u prvom tromjesečju 2024. godine, a 130 kadeta u činu 'policajac' upućeno je na školovanje u Policijsku akademiju FMUP-a u Sarajevu i isti završavaju školovanje sredinom 2024. godine'', navedeno je u izvješću.

Dodaje se kako je 20. srpnja 2023. ravnatelj policije, odnosno Uprava policije, započela proces izvanredne dodjele činova shodno važećim odredbama Zakona o policijskim službenicima HNŽ, Zakona o unutarnjim poslovima i Uredbi o dodjeli činova koja je okončana zaključno s danom 21.12.2023 godine, te se kontinuirano nakon pravosnažnosti rješenja o dodjeli čina vršilo preraspoređivanje policijskih službenika na odgovarajuća radna mjesta.

Činovi

''Tom  prilikom dodijeljeno devet činova 'Glavni inspektor', 20 činova 'Samostalni inspektor', 52 čina 'Viši inspektor', 78 činova 'Inspektor', 31 čin 'Mlađi inspektor', 51 čin 'Stariji narednik', 74 čina 'Narednik' i 142 čina 'Stariji policajac''', navodi se.

Na dan 31.12.2023. godine Uprava policije je prema važećem Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta imala propisana 962 radna mjesta, od čega je popunjeno 575 radnih mjesta, što znači da nedostaje oko 40% policijskih službenika.

Odlukom Vlade HNŽ od 18.10.2023 godine data je suglasnost MUP- HNŽ za raspisivanje novog natječaja za prijem 100 policijskih službenika u činu 'policajac' i 25 službenika u činu 'mlađi inspektor'.

''Uzimajući u obzir navedene aktivnosti u vezi prijema i upošljavanja policijski službenika, Uprava policije će ovakvim kontinuiranim aktivnostima u budućnosti okončanjem školovanja i natječaja značajno popuniti kadrovsku prazninu u pogledu policijskih službenika čime će se znatno doprinijeti i poboljšati rezultati rada kao i cjelokupna sigurnosna situacija'', navedeno je.

Odlučnost

''Uzimajući u obzir sve prednje navedeno, mišljenja smo da je u izvještajnoj godini učinjen veoma značajan pozitivan pomak u radu i organizaciji rada Uprave policije koji se ogleda u sagledavanju stanja, neophodnim izmjenama važeće legislative, formiranju potrebnih tijela (povjerenstava, odbora i sl.), izvršenoj izvarednoj dodjeli činova, provedenom natječaju za prijem kadeta, dobivanju suglasnosti za novi natječaj, zatim aktivnoj suradnji s drugim agencijama, nevladinim organizacijama, medijima, građanima i sl. Sve prednje nabrojano pokazatelj je odlučnosti menadžmenta Uprave policije da se stvori povoljan poslovni ambijent koji će voditi poboljšanju rezultata rada uz maksimalno poštivanje svih pozitivnih zakonskih i podzakonskih propisa koji nas obvezuju, a što u konačnici ima za cilj poboljšanje cjelokupne sigurnosne situacije tj. jačanje sigurnosti, građana i imovine, viši stupanj profesionalizma, jačanje međusobnog povjerenja između Uprave policije i građana, te drugih institucija'', navodi se u izvješću MUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close