Ratni zločin

Preminuo Josip Krešić, optuženi za zločine u Stocu

Odvjetnik Nenad Gvozdić je potvrdio da je njegov branjenik Krešić preminuo te da je prošlog tjedna sahranjen u Stocu. Kako je rekao, kada dobije potvrdu o smrti, obavijestit će Sud kako bi se obustavio postupak.
Vijesti / Flash | 15. 01. 2020. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josip Krešić, optužen za ratni zločin počinjen na području Stoca, preminuo je prije nekoliko dana, potvrdio je njegov branitelj za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Odvjetnik Nenad Gvozdić je potvrdio da je njegov branjenik Krešić preminuo te da je prošlog tjedna sahranjen u Stocu. Kako je rekao, kada dobije potvrdu o smrti, obavijestit će Sud kako bi se obustavio postupak.

U listopadu prošle godine Sud BiH je donio rješenje da se postupak protiv Krešića, zbog njegove bolesti, razdvoji u odnosu na optužene Mileta Pažina i Vida Krešića.

Josipu i Vidu Krešiću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

S njima se optužnicom tereti i Pažin, nekadašnji pripadnik HVO-a, za uhićenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

U ovom predmetu je ranije, zbog smrti optuženih, odvojen odnosno obustavljen postupak protiv Mirka Raguža i Ivice Markovića. Suđenje u ovom predmetu počelo je u lipnju 2016. godine.

BIRN BiH je ranije pisao da je oko 20 osoba protiv kojih je Državni sud potvrdio optužnice za ratni zločin preminulo u proteklih pet godina prije izricanja konačne presude, zbog čega su kazneni postupci protiv njih obustavljeni, dok je desetak predmeta u fazi “mirovanja” zbog bolesti optuženih.

Kopirati
Drag cursor here to close