Drugostupanjska presuda

Cvetkoviću 12 godina za ratni zločin kod Srebrenice

Presudom je utvrđeno da je Cvetković silovao maloljetnu osobu čiji su inicijali E.K, kao i R.D, koja je u vrijeme zločina imala nepunih 20 godina.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2019. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Detektor.ba / Sud BiH

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostupanjsku presudu u predmetu Saša Cvetković kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe branitelja optuženog i punomoćnice oštećene te je potvrđena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 22.3.2019. godine.

Prvostepanjskom presudom Suda BiH optuženi Saša Cvetković proglašen je krivim što je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen je na 12 godina zatvora.

Presudom je utvrđeno da je Cvetković silovao maloljetnu osobu čiji su inicijali E.K, kao i R.D, koja je u vrijeme zločina imala nepunih 20 godina.

Apelaciono vijeće potvrdilo je presudu iz ožujka 2019. godine, kojom je Cvetkoviću za ove zločine izrečena zatvorska kazna u trajanju 12 godina, prenosi Birn.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi s odredbom člana 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima, djelimično je usvojen imovinsko-pravni zahtjev oštećene, pa je optuženi Saša Cvetković obavezan oštećenoj, na ime naknade nematerijalne štete, isplatiti 15.000 KM i to na ime: pretrpljenog straha i pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede slobode, dostojanstva, morala i prava ličnosti – iznos od 5.000 KM; na ime duševnih bolova zbog umanjenja opće životne sposobnosti od 25 posto – iznos od 10.000 KM, sa zakonskom zateznom kamatom na navedene iznose počev od dana presuđenja pa do isplate, a u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnjom izvršenja.

Oštećena je s imovinsko-pravnim zahtjevom, preko dosuđenog iznosa nematerijalne štete, upućena na parnični postupak, priopćeno je iz Suda BiH.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe. 

Kopirati
Drag cursor here to close