20 godina

Šušnjar osuđen za ratni zločin spaljivanja civila

Tužiteljstvo BiH je teretilo Šušnjara da je sredinom lipnja 1992. godine sudjelovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik.
Vijesti / Flash | 30. 10. 2019. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Radomir Šušnjar

Radomir Šušnjar prvostupanjski je osuđen na dvadeset godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog u Višegradu 1992. godine, a u pitanju je zločin u kojem je na živoj lomači spaljeno 57 civila.

Tužiteljstvo BiH je teretilo Šušnjara da je sredinom lipnja 1992. godine sudjelovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik, navodi N1.

Bošnjaci su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici, a prema navodima optužnice kasnije su bili natjerani da pređu u drugu kuću - gdje je na njih pucano i potom su zapaljeni kada je ubijeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Radomir Šušnjar je za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini, na području općine Višegrad 14. jlipnja 1992. godine ili približno tog datuma, u večernjim satima, zajedno sa Milanom Lukićem i Sredojem Lukićem, kao pripadnicima paravojne formacije, naoružani automatskim puškama, a on i nožem, sudjelovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva, na način da su došli u privatnu kuću u kojoj su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, te uz prijetnju otuđili novac, zlato i druge dragocjenosti.

U završnoj riječi, Obrana Radomira Šušnjara ocijenila je da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo navode optužnice, te zatražila da njihov branjenik bude oslobođen, nakon čega je Vijeće zakazalo izricanje presude za 30. listopad

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u listopadu 2017. godine, a u lipnju naredne godine izručen je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima iz Francuske.

Kopirati
Drag cursor here to close