Novalić i ostali

Potvrđena optužnica u predmetu ''Respiratori''

Istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme ''F.H. Srebrena malina'', koja se bavi prodajom voća i povrća, Tužiteljstvo BiH je provodilo od svibnja prošle godine.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2021. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu ''Respiratori'' za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu utjecajem, pranja novca i krivotvorenja isprava, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice ''F.H. Srebrena malina'' Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

Ovu informaciju za BIRN BiH potvrdila je braniteljica optuženog Fadila Novalića, Vasvija Vidović.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima ''zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje'', dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

''Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće'', navedeno je ranije u priopćenju Tužiteljstva BiH.Iz Tužiteljstva je navedeno da se Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

''U tom su se planu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po proračun Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine'', navodi se u priopćenju.

Optužena Milićević se tereti da je počinila kazneno djelo ''nesavjestan rad u službi'' jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Državno tužiteljstvo je priopćilo da se istraga nastavlja protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo ''pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela'' u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme ''F.H. Srebrena malina'', koja se bavi prodajom voća i povrća, Tužiteljstvo BiH je provodilo od svibnja prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close