Uključen i Sarajlić?

Tužiteljstvo rasvijetljava ulogu Sebije Izetbegović u aferi ''Respiratori''

Po jačini dokaza ova je afera u razini one u aferi Fimi media u kojoj je optužen bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Senader.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2020. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optužnica protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević u predmetu “respiratori” jedna je od najtemeljitijih koja je u zadnjem desetljeću izašla iz Tužiteljstva BiH te je, kako doznaje InfoRadar, po jačini dokaza u razini one u aferi Fimi media u kojoj je optužen bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Senader.

Osim čvrstih dokaza protiv optuženih u aferi respiratori, Tužiteljstvo BiH vodi dodatne istrage protiv Asima Sarajlića, dužnosnika SDA te Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH.

Tužiteljstvo također raspolaže i dodatnim dokazima koji se odnose na komunikaciju vrha SDA po izbijanju ove afere. U optužnici su tretirane mnogobrojne e-mail prepiske i sms komunikacija između Sebije Izetbegović, Asima Sarajlića i Fadila Novalića.

Ta komunikacija se odnosi na nabavku respiratora. Prema mišljenju Tužiteljstva BiH, u optužnici su svi dokazi osim Novalićevog priznanja.

Stoga se postavlja ključno pitanje da li će Novalić na kraju progovoriti kako bi pokušao olakšati vlastitu poziciju.

Osim ovih navoda za ometanje rada pravosuđa vodi se istraga protiv Sarajlića koji je saslušan u svojstvu svjedoka, no on tužiteljima nije htio ustupiti PIN svog mobilnog telefona kako bi se izvukla komunikacija njega sa optuženim Fikretom Hodžićem. PIN nije htio ustupiti ni sam Hodžić, javlja InfoRadar.

Pošto se radi o dokazima koji bi Tužiteljstvu BiH koristili u aferi respiratori, tužitelji su morali pokrenuti novu istragu. Zbog neustupanja materijala, osim nove istrage oni su i novčano kažnjeni.

Podsjećamo na dio te prepiske u koja rasvjetljava ulogu i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Najvažniji detalji proizilaze iz poruka u Viber grupi predočenih prilikom svibanjskog ročišta.

Ključna je pročitana kao prepiska između Novalića i NN osobe a pred gostovanje Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV od 16. svibnja, u kojoj Novalić sa suradnicima komentira da bi Hodžića za gostovanje „trebala pripremiti novinarka”.

Nakon emisije Novalić suradnike pita „kakav je bio“, a pročitana je i konstatacija „da bi mogao promijeniti priču“.

S obzirom da je ovu poruku u Viber grupu suradnicima proslijedio Novalić, sve do saslušanja Sarajlića u Tužiteljstvu BiH smatralo se da je federalni premijer njen autor.

Međutim, Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavci respiratora, tužiteljskoj trojci je otkrio da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa.

Naime, tužitelji su, analizirajući prepiske, pronašli i SMS poruke poslane s brojeva koje ne koristi ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić. Sarajlić je tužiteljima oktkrio da je poruka u kojoj izvjesna osoba govori da Fikret Hodžić ide na Face TV i pita: „Trebaju li ga moji iz kabineta pripremiti“ Izetbegovićeva te da se misli na njegov kabinet i njegovu savjetnicu za odnose sa javnošću Dženitu Silajdžić.

Druga istraga koja se vodi je protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH. Tužitelji opravdano sumnjaju da je Zolak kao direktor nezakonito dijelio dozvole za uvoz medicinske opreme, ne samo kompaniji Srebrena malina, već i drugima.

Kopirati
Drag cursor here to close