Sud BiH

Optužnica u predmetu 'Respiratori' vraćena na doradu

Optužnica se odnosi na nabavku respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.
Vijesti / Flash | 21. 12. 2020. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH vratio je Tužiteljstvu na doradu optužnicu u aferi "Respiratori", a u kojoj su optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik ''Srebrene maline'' i dopremijerka FBiH Jelka Milićević, potvrđeno je za "Avaz".

Nakon višemjesečne istrage Tužiteljstvo BiH je optužnicu podiglo 4. prosinca, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje, koje sada smatra da se ona mora doraditi.

''Nakon konsultacije, sudac za prethodno saslušanje je, danas 21. prosinca 2020. godine, optužnicu u krivičnom predmetu Fadil Novalić i dr, vratila na uređenje Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine'', rečeno je iz Suda BiH.

Avaz navodi da je optužnica vraćena na doradu u točki koja se odnosi na nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Radi se o maskama i rukavicama, koje je ponudio Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" Federalnoj upravi civilne zaštite za navedeni iznos.

Samo za ovu točku je vraćena optužnica i ove nejasnoće uskoro će biti otklonjene, rečeno je neslužbeno iz Tužiteljstva.

Optužnica se odnosi na nabavku respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ Srebrenica, kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, stavlja se na teret da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjena krivičnih djela među kojima su:

''Zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje'', istaknuto je iz Tužiteljstva.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close