Napravljen u Gradačcu

Respirator napravljen u BiH certificiran u Velikoj Britaniji

V. Britanija dala zeleno svjetlo za respirator iz Gradačca, nova era bh. industrije
Gospodarstvo / Industrija | 17. 12. 2020. u 09:23

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je nova era bh. industrije. Naime mehanički ventilator (respirator) napravljen u Gradačcu certificiran je u Velikoj Britaniji. Naša kompanija TMD Group iz Gradačca, i njihovih 40 stručnjaka, zaslužna je za ovaj veliki korak, a rukovoditelj tehničke pripreme i tehnologije Emir Softić govorio je za BHRT u emisiji “Jutro za sve” o ovom potezu.

Britanski Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije.

Britanski veleposlanik Matt Field kazao je da je BiH zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku. Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH…”

U ožujku 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva “Ventilator Challenge”.

Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta.

Profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC okarakterizirao je prototip TMD ventilatora kako slijedi:

“Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa.”

Video: Emir Softić o bh. respiratoru iz Gradačca

MD-TEC pri Institutu za Translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu pruža podršku ubrzanom razvoju medicinskih tehnoloških rješenja. Izvorno financiran iz Europskog fonda za društvenu inovaciju i kolaborativnog partnerstva sa Univerzitetom u Birminghamu, te Univerzitetom Aston, MD-TEC je vrhunska laboratorija za testiranje u kliničkim uslovima, gdje se prototipi uređaja mogu testirati i procijeniti u svakoj fazi razvoja kako bi se osiguralo da odgovaraju namjeni, doprinose brizi za pacijente i da će u konačnici doprinjeti vrijednosti kliničkih usluga.

TMD Group d.o.o. sa sjedištem u Gradačcu proizvodi kovane metalne proizvode, te mašinski obrađene komponente ležajeve i druge visoko-precizne čelične komponente za primjenu u autoindustriji, željezničkoj i drugim industrijskim primjenama. Kompanija ima 70 godina iskustva u metaloprerađivačkoj industriji i jedna je od najvećih izvoznika iz Tuzlanske županije koja opskrbljuje kupce u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close