Zamjenik zapovjednika odreda ''Zulfikar''

Počinje obnovljeno suđenje Nihadu Bojadžiću za ratni zločin u Jablanici

Bojadžić je prvostupanjskom presudom iz travnja 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika i osuđen na godinu dana zatvora, a oslobođen je 13 točaka optužnice.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2018. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedećeg tjedna pred Prizivnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počet će obnovljeno suđenje Nihadu Bojadžiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Jablanici. Početak obnovljenog suđenja zakazan je za 26. travanj.

Bojadžić je prvostupanjskom presudom iz travnja 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika i osuđen na godinu dana zatvora, a oslobođen je 13 točaka optužnice.

Prvostupanjskom presudom Bojadžić je proglašen krivim da je kao zamjenik zapovjednika odreda ''Zulfikar'' Armije BiH (ABiH) sredinom lipnja 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju ''Bitka na Neretvi''. Proglašen je krivim i da je u bazi odreda ''Zulfikar'' u Donjoj Jablanici u rujnu 1993. godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Bojadžić je u drugom predmetu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

U četvrtak će Saša Gavrinović i obrana Vitomira Devića iznijeti završne riječi na suđenju za zločine počinjene u Tesliću. Njima se zajedno s Draganom Marjanovićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem sudi za ubojstva 28 civila, počinjena u noći između 17. i 18. lipnja 1992. na planini Borje.

Prema optužnici, Marjanović je bio zapovjednik Voda policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije ''Miće''.

Sljedećeg nastavit će se i suđenja za zločine počinjene u Vogošći, Bijeljini, Ljubuškom, u selu Zaklopača kod Milića, Višegradu i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, javlja BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close