Svjedočenje

Zločini: Bojadžić nije bio u Jablanici

Vijesti / Flash | 12. 06. 2015. u 18:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Nihad Bojadžić je kazao da se krajem srpnja 1993. godine – u vrijeme kada je, po optužnici, sudjelovao u zločinima u Jablanici – nalazio u Sarajevu.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik zapovjednika jedinice 'Zulfikar' Armije BiH (ABiH), drugog dana svjedočenja u svoju korist ispričao je da je 12. srpnja 1993. godine iz Jablanice s dijelom jedinice otišao na planinu Igman, gdje su se vodile borbe između ABiH i Vojske Republike Srpske (VRS).

On se prisjetio kako je 26. i 27. srpnja 1993. godine sa starješinama bio na izviđanju Golog brda na Igmanu, za što je njegova braniteljica Vasvija Vidović pokazala dokument. Bojadžić je dodao i da je u noćnim satima 27. srpnja 1993. godine napustio Igman i došao u Sarajevo, gdje je ostao do početka narednog mjeseca.

"Bio sam neprekidno u Sarajevu", izjavio je on, te dodao kako se dan nakon dolaska sastajao s rukovodstvom Stožera Vrhovne komande ABiH. Optuženi je rekao kako je tog 28. srpnja od Stožera Vrhovne komande ABiH dobio pištolj i novac za vojnike, a braniteljica Vidović je tijekom ispitivanja pokazala nalog za isplatu.

Bojadžić je optužen da je u noćnim satima 28. srpnja 1993. godine, između ostalog, s jednim suborcem izveo iz Muzeja 'Bitka na Neretvi' u Jablanici dvije zatočenice hrvatske nacionalnosti, koje su potom silovali. Tog dana, kako je navedeno u optužnici, hrvatsko stanovništvo iz sela Doljani kod Jablanice dovedeno je u muzej.

Optuženi je kazao da se iz Sarajeva ponovno vratio na Igman, gdje je ostao do sredine kolovoza 1993. godine. Na pitanje braniteljice Vidović kako je izgledao poslije toga, optuženi Bojadžić je odgovorio da je 'zapustio bradu', koju je imao do studenog 1993. godine. Ispitujući ga, braniteljica je pokazala fotografije optuženog s bradom, koje su ranije uložene u dokazni materijal.

Ovim je Obrana nastojala osporiti iskaze svjedoka Tužiteljstva BiH koji su rekli da ih je Bojadžić maltretirao u rujnu i listopadu 1993. godine, ali da ništa specifično nisu primijetili na njegovom licu.

Optuženi je izjavio kako je početkom 1994. godine postao zapovjednik jedinice 'Zulfikar', koja je pripojena Četvrtom korpusu ABiH, te je promijenila naziv. Dodao je kako je dobio mnoge pohvale dok je vodio ovu jedinicu. "Neka pronađu bilo kakav zločin, ne treba mi suđenje, ja ću prihvatiti", kazao je on. Tužitelj će Bojadžića, koji je optužen i za druge zločine u Jablanici, ispitati 2. srpnja, naveo je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close