Nema naređenja

Obrana: Bojadžić nije zapovijedao napadom na Trusinu

Vijesti / Flash | 04. 05. 2015. u 12:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trećeg dana iznošenja završnih riječi na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina (općina Konjic), braniteljica Vasvija Vidović je rekla kako ne postoji pismeno naređenje da je optuženi Nihad Bojadžić zapovijedao napadom na ovo selo.

Vidović je pojasnila da je pismeno naređenje jedan od osnovnih dokumenata zapovijedanja. Ona je kazala da su o Trusini telefonom razgovarali Zulfikar Ališpago, tadašnji zapovjednik odreda 'Zulfikar' Armije BiH (ABiH), i Sefer Halilović, koji je u to vrijeme bio načelnik Stožera Vrhovne komande ABiH. Braniteljica je napomenula da se radi o prisluškivanom razgovoru koji je korišten na suđenju.

Dok je trajao razgovor, kako je rekla, pored Ališpage se nalazio Bojadžić, koji je bio njegov zamjenik. Vidović je kazala da bi logično bilo da je Ališpago rekao Haliloviću da može izvještaj dobiti od Bojadžića. "To Ališpago nije učinio zato što Bojadžić nije zapovijedao tom akcijom niti je bio prisutan", kazala je Vidović i dodala da Bojadžić nikada u 1993. godini nije dobio naređenje za izvođenje dejstava na području Konjica.

U napadu ABiH na selo Trusina 16. travnja 1993. ubijena su 22 civila i zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Bojadžiću je na teret stavljeno da je naredio vojnicima da napadnu Trusinu i izdao naredbu da nitko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom.

Braniteljica Vidović je rekla da su vojnici jedinice 'Zulfikar' u svjedočenju kazali da je zapovjednik Ališpago bio strog i da je kažnjavao, te bi Bojadžića sigurno kaznio da je izdao takvo naređenje. Obaveza zapovjednika, kako je pojasnila, jeste da istraži i kazni podređene vojnike koji su počinili kazneno djelo.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine počinjene u Trusini se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, nekadašnjim vojnicima jedinice 'Zulfikar', te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku 45. brigade ABiH. Iznošenje završne riječi Bojadžićeve Obrane nastavlja se 11. svibnja, priopćio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close