Sud

Nihad Bojadžić osuđen na godinu zatvora

Vijesti / Flash | 14. 04. 2016. u 12:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon okončanog glavnog pretresa vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je prvostupanjsku presudu kojom je optuženi Nihad Bojadžić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.

Optuženi Nihad Bojadžić je oglašen krivim što je, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“ za vrijeme rata i oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava, mučio ratne zarobljenike zatočene u objektu „Muzej – Bitka na Neretvi“ u Jablanici i prema istima nečovječno postupao.

Istom presudom optuženi Bojadžić je oslobođen optužbe za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U postupku odlučivanja o produženju mjera osiguranja prisustva optuženog nakon izricanja prvostepene presude, Sud je donio rješenje kojim jamstvo određeno rješenjem Suda BiH od 26.4.2013. godine prema optuženom Nihadu Bojažiću ostaje i dalje na snazi.

Kopirati
Drag cursor here to close