Jedni kontra drugih

Pljušte apelacije zbog referenduma

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za provođenje referenduma u RS-u o danu tog bh. entiteta uputit će apelaciju Sudu BiH zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) da odbije njihov zahtjev za dostavljanje izvoda iz centralnog biračkog spiska, čime je, tvrde, SIP grubo prekršio zakon.

Najavljuju i da će nastaviti koristiti sva dozvoljena pravna sredstva, nakon ove odluke SIP -a.

I dalje smatraju ''kako nije postojala zakonska osnova da se ne udovolji njihovom zahtjevu jer Izborni zakon BiH jasno precizira obvezu dostavljanja izvoda iz centralnog biračkog popisa''.

''Možemo konstatirati da se SIP od jednog profesionalnog i stručnog tijela pretvorio u politički organ koji, nažalost, ključne odluke kao i ovu donosi preglasavanjem'', tvrdi se u priopćenju tog povjerenstva.

Povjerenstvo je danas održalo hitnu, kako je priopćeno, korespondentnu, telefonsku, sjednicu na kojoj je raspravljala o novonastaloj situaciji u vezi s još nepravosnažnom odlukom SIP-a BiH o njihovom zahtjevu za dostavljanje izvoda iz središnjeg biračkog popisa.

U priopćenju navode da nisu službeno obaviješteni o stavu SIP-a o ovom pitanju, te očekuju da se detaljnije upoznaju o razlozima odbijanja.

Podsjećamo, Središnje izborno povjerenstvo BiH odbacila je zahtjev referendumskog povjerenstva iz Republike Srpske za dostavu izvoda iz središnjeg biračkog popisa, koji je zatražen za potrebe referenduma o Danu RS-a, najavljenog za 25. rujna.

Povjerenstvo zahtjev za dostavljanje popisa je ocijenilo "neosnovanim i nedopuštenim".

S druge strane, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz i izaslanici u Domu naroda FBiH Predrag Kojović i Edin Forto potpisali su apelaciju koju su oba doma Federalnog parlamenta uputila prema Ustavnom sudu BiH, a kojom se traži mjera zabrane održavanja referenduma u Republici Srpskoj.

''Uvažavajući principe pravnog poretka i vjerujući da je odgovornost za budućnost ove države na njezinim institucijama, mi predstavnici građana, parlamentarci Naše stranke, potpisali smo apelaciju prema Ustavnom sudu, kojom se traži obustava referenduma u Republici Srpskoj. Apelacija sadrži nedvosmislene pravne argumente da referendum brutalno narušava Daytonskim ustavom zagarantiran ustavni poredak'', kazao je Dennis Gratz, navodi se u priopćenju.

Gratz je podsjetio i da je ovo jedina aktivnost Federalnog parlamenta u dugom vremenskom razdoblju, istaknuvši da apel sličnog sadržaja rteba uputiti i kada je u pitanju odnos FBiH prema presudama Ustavnog suda BiH, gdje prvenstveno SDA ali i druge stranke na vlasti već dugo ignoriraju implementaciju vrlo važnih odluke Ustavnog suda, kao što je ona o konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju FBiH.

''Nepoštivanje institucija i njihovih legitimnih odluka je, nažalost, postalo uobičajena praksa u BiH, a posebno je apsurdno da oni koji to rade sami sebe karakteriziraju kao državotvorne stranke i reagirajju tek onda kada drugi to rade'', kazao je Gratz.

Kopirati
Drag cursor here to close