Nije dovoljno

Odbijen zahtjev Obrane Ratka Mladića za odgađanje konačne presude

Kada klijenta zastupaju dva odvjetnika, bilo koji od njih može preuzeti odgovornost da prisustvuje suđenju, objasnila je Nyambe.
Vijesti / Flash | 28. 05. 2021. u 19:00 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev odvjetnika bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za odlaganjem izricanja drugostupanjske presude koja je zakazana za 8. lipnja, priopćeno je iz Mehanizma.

Predsjedavajuća Žalbenog vijeća sutkinja Prisca Matimba Nyambe odbila je zahtjev Obrane Mladića, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini, da se presuda odgodi dok oba njegova advokata ne budu u prilici da joj nazoče i potvrdila ranije zakazani termin za izricanje konačne presude jer odvjetnici ''nisu uspjeli da opravdaju svoj zahtjev''.

Zahtjev za odgađanjem

 ''Nemogućnost dolaska jednog od odvjetnika na izricanje presude ne opravdava zahtjev za odgađanjem. Mladićeve instrukcije da u njegovoj pratnji moraju biti oba zastupnika ne daju dovoljno dobar razlog a Mladić nije pokazao da ne može biti adekvatno zastupan svojim glavnim zastupnikom'', navela je sutkinja Nyambe u svojoj odluci objavljenoj danas.
 
Ona je podsjetila da pravo na prisustvovanje ročištima tijekom žalbenog postupka ne zahtijeva fizičko prisustvo u sudnici, ''barem ne kada se ne ulažu novi dokazi'' i može se ostvariti kroz videokonferenciju.
 
Kada klijenta zastupaju dva odvjetnika, bilo koji od njih može preuzeti odgovornost da prisustvuje suđenju, objasnila je Nyambe.
 
''Tijekom izricanja presude, sudac Žalbenog vijeća će pročitati sažetak pisane presude i javno objaviti presudu bez da su potrebne dodatne reakcije stranaka u postupku'', navela je predsjedavajuća Žalbenog vijeća objašnjavajući da Mladićeva Obrana nije pokazala da niti jedan od odvjetnika ne može biti prisutan na izricanju presude, u sudnici ili putem videokonferencije.
 
Branko Lukić, odvjetnik Mladića, zatražio je ranije od Mehanizma da izricanje drugostupanjske presude odgodi za naredni period u kojem će oba njegova branioca biti u mogućnosti da uživo nazoče njenom izricanju. On je naveo da je Mladić odbio mogućnost da izricanje presude prati putem videokonferencije i insistirao da bude prisutan u sudnici u pratnji oba svoja pravna zastupnika, Lukića i Dragana Ivetića.

Konačna presuda

 Mladićeva Obrana je navela da Ivetić zbog iznenadne hospitalizacije neće moći nazočiti izricanju presude te da je Mladić u telefonskom razgovoru, kao i putem svoje obitelji, zatražio da on i njegovi branitelji uživo nazoče izricanju presude.
 
Odvjetnici su se u podnesku žalili i na zakazivanje konačne presude unatoč istim uvjetima koji su ranije odgodili statusnu konferenciju pozivajući se na ''Mladićev mentalni kapacitet da smisleno sudjeluje u ročištu''.
 
U svojoj odluci o odbijanju zahtjeva Obrane sutkinja Nyambe je navela da je Obrana ranije propustila da dokaže kako Mladić nije sposoban da komunicira ili da se konzultira s odvjetnicima te razumije tok suđenja.
 
''Prema zahtjevu Obrane, Mladić je sposoban da komunicira sa svojim pravnim timom i daje instrukcije'', navedeno je u odluci u kojoj se dodaje kako Mladić instrukcije izdaje usmeno te da pravila ne ograničavaju zakazivanje žalbenih ročišta na osnovu statusne konferencije.
 
Ranije je najavljeno da će presudu, koja je zakazana za utorak, 8. lipnja, u 15 sati, donijeti suci Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.
 
Mladić je 2017. godine prvostupanjskom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
 
U kolovozu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Obrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, dok je Tužiteljstvo zatražilo da se on proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.
 
Iznošenje žalbi održano je nakon dva ranija odgađanja – prvo odgađanje je bilo zbog Mladićeve operacije, a drugo zbog koronavirusa jer je bio otežan dolazak nekih sudaca u Haag, kako je obrazloženo ranije, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu grupu”.
 
Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine.
 
Ranije je izricanje presude Mladiću bilo najavljivano za svibanj ove godine, kao i presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
 
Kopirati
Drag cursor here to close