Suđenje

Ratko Mladić tvrdi da mu se zdravstveno stanje pogoršava

Naglasio je kako je primijetio da se ne može koncentrirati, da mu je otežan govor, stanje nestabilno, kao i da ide od lošeg ka gorem.
Vijesti / Flash | 24. 07. 2020. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na statusnoj konferenciji održanoj u Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove (MMKS), bivši zapovjednik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić je rekao kako je sve lošijeg zdravstvenog stanja, a njegova Obrana je zatražila da se iznošenje žalbi na presudu održi nakon procjene njegovog mentalnog stanja, te uvida u medicinsku dokumentaciju.

Tijekom obraćanja sudu Mladić je istaknuo da je njegovo zdravlje loše, te da je šokiran onim što je vidio u izvještaju iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UNDU), piše BIRN.

''Medicinsko osoblje Pritvorske jedinice može pisati šta hoće, ali to nema veze sa stvarnim stanjem, niti mogu govoriti u moje ime. Želim naglasiti da je moje zdravstveno stanje jako loše i pogoršava se'', kazao je on.

Naglasio je kako je primijetio da se ne može koncentrirati, da mu je otežan govor, stanje nestabilnoratko, kao i da ide od lošeg ka gorem.

Mladić je, između ostalog, istakao kako izvještaji liječnika iz Pritvorske jedinice ''sadrže dezinformacije i predstavljaju njegovo zdravlje boljim nego što jeste''.

''Neugodno je iznenađenje da se mojim zdravljem očigledno manipulira. Godinama čekam liječenje, uz obećanje da će operacija ukloniti anemiju i nikad nisam rekao da sam zadovoljan liječenjem za anemiju ili općenito zdravstvenom njegom u Pritvorskoj jedinici'', kazao je on, dodavši da se nije oporavio.

Mladić je zatražio da dobije svoju kompletnu medicinsku dokumentaciju, pojasnivši da do današnjeg dana ni on ni njegova Obrana nisu dobili nikakve izvještaje o njegovom zdravstvenom stanju u posljednjih pola godine.

Također, on se žalio što nije u prilici da prima posjete obitelji, prijatelja, svojih odvjetnika i medicinskih stručnjaka, te zatražio da mu se što prije omogući primanje nekih posjeta, poštujući mjere izrečene za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Član Mladićeve Odbrane advokat Dragan Ivetić je detaljno obrazložio Mladićevo zdravstveno stanje, kao i pitanje medicinske dokumentacije koja nije dostavljena Obrani.

On je istaknuo i da operacija nije pomogla s Mladićevim problemom anemije, nego ga je i pogoršala, kao i da su četiri medicinska stručnjaka Odbrane ukazivala da mu je nakon operacije trebalo dati transfuziju krvi.

Obrana je ukazala i na Mladićevo mentalno stanje.

''Nema sumnje da je doživio pad mentalno-kognitivnih sposobnosti'', rekao je Ivetić, napomenuvši da se u izvještaju iz Pritvorske jedinice još 2014. godine isticalo kako Mladićevo kratkoročno pamćenje nastavlja propadati.

Na kraju statusne konferencije, Obrana je zatražila da dobije sve medicinske izvještaje iz Pritvorske jedinice, da se žalbeno ročište održi nakon što se izvrši uvid u te izvještaje, te procijeni Mladićevo medicinsko stanje.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, piše BIRN.

Na tu presudu Mladić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina počinjen 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Ranije ovog mjeseca, MMKS je iznošenje žalbi na presudu zakazao za 25. i 26. august.

Kopirati
Drag cursor here to close