Zahtjev

Obrana Ratka Mladića traži odgađanje konačne presude

''Ratko Mladić je odmah nakon određivanja datuma izricanja presude rekao da se protivi svakoj vrsti video linka i inzistira da bude prisutan osobno u sudnici u pratnji oba svoja branitelja Branka Lukića i Dragana Ivetića'', navodi se u zahtjevu.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2021. u 21:33 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je odgađanje izricanja presude do trenutka kada bi oba branitelja mogla da budu osobno prisutna u sudnici, zajedno sa svojim klijentom.

''Pod ovim nepredviđenim, nesrećnim i ekstremnim okolnostima, obrana Ratka Mladića s poštovanjem zahtijeva od Žalbenog vijeća da stopira ročište izricanja presude i da isto odgodi do trenutka kada bi oba branitelja mogla osobno prisustvovati sudu sa klijentom”, navodi se u zahtjevu koji je potpisao branilac Branko Lukić.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je ranije da je izricanje pravosnažne presude zakazano za 8. lipanj.

Strane u sporu morale su do danas da obavijeste Mehanizam o tome da li će se netko od branitelja ili sam Mladić opredijeliti da sudjeluje na ročištu putem video konferencije.

''Ratko Mladić je odmah nakon određivanja datuma izricanja presude rekao da se protivi svakoj vrsti video linka i inzistira da bude prisutan osobno u sudnici u pratnji oba svoja branitelja Branka Lukića i Dragana Ivetića'', navodi se u zahtjevu.

Obrana podsjeća i ponavlja ono što je navedeno u prijavi od 24. svibnja 2021. godine u kojoj obavještava Žalbeno veće i Tajništvo o nedostupnosti Dragana Ivetića, koji nažalost neće moći da sudjeluje na zakazanom izricanju presude, zbog hitne hospitalizacije i kontinuiranog liječenja, čime se sprječava njegovo sudjelovanje u bilo kom obliku.

''Pored toga, mentalna sposobnost gospodina Mladića da smisleno sudjeluje u postupku i dalje ostaje neprovjerena i potencijalno je utvrđeno da negativno utječe na integritet postupka'', navodi se u zahtjevu.

Haški tribunal je Mladića prvostupanjskom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, 1991-95.Mladićeva obrana uložila je žalbu na tu presudu.

Haško tužiteljstvo žalilo se na to što je Mladić prvostupanjskom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih općina.

Kopirati
Drag cursor here to close