Bihać

Objavljen proglas za Prvi bosanski sabor: Traži se protektorat

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 06:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosanac svoja prava i obaveze u državi Bosni, kao i u međunarodnoj zajednici zasniva na osnovu hiljadugodišnje tradicije, kulture, teritorija i blaga koje je stvorio, te slobodi i jednakopravnosti građana. Ključ Bosne je pod stećcima, i sada je kucnuo trenutak da taj ključ uzmemo u svoje ruke i skinemo okove kojima su Bosna i bosanski narod okovani već stoljećima'', navodi se u proglasu povodom Prvog bosanskog sabora.

Naime, povodom 26. listopada kada se obilježava krunidba bana Tvrtka I Kotromanića, Centralni inicijativni odbor Bosanaca (CIOB) objavio je proglas kojim se poziva na Sabor, koji će se održati u Bihaću 26. prosinca.

Bosanac je svaki lojalni građanin

''Građani, državljani Bosne,Bosanke i Bosanci,probudimo se i dignimo glave! Vratimo zgaženo dostojanstvo i ono što nam je bogom i svijetom vijekovima dato u naslijeđe! Dosta je prevara, pljački i lažnih obećanja. Dosta smo plaćali danak u krvi i mesu tuđinima u vlastitom domu, vlastitoj zemlji i vlastitom zraku. Bosna nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, ni pravoslavna, ni muslimanska ni katolička. Bosna je oduvijek bila i bit će bosanska'', stoji u proglasu u kojem se tvrdi kako je ''Bosanac prije svega svaki lojalni građanin, državljanin Bosne, bez obzira na njegovu religijsku, etničku, regionalnu opredjeljenost''.

''Bosanski narod je glavna društvena, kulturna i politička snaga u Bosni zasnovana na slobodi, jednakopravnosti, antifašističkom opredjeljenju koji proizilaze iz Međunarodnih odredbi o narodu i državi te Povelje UN o ljudskim i građanskim pravima'', navodi s eu povelji i dodaje kako je vrijeme za skidanje okova.

Sevdalinka i stećci

''Na to nas obavezuje i to nam ukazuje Povelja Kulina Bana. Kruna Kotromanića, herojsko djelo Husein-Kapetana Gradaščevića , ogromne žrtve iz Ii II svjetskog rata, te agresija i etničko-separatistički sukobi iz nedavne prošlosti koji su nastavljeni Daytonskom političkom diktaturom'', navodi s eu proglasu i ističe kako su ''Bosna i bosanski narod gotovo dovedeni pred svršen čin i prikovani za giljotinu''.

''To ne možemo dozvoliti, ne smijemo zbog naše svijetle prošlosti, mukotrpne sadašnjosti i nasušne potrebe za boljom današnjicom i svijetlijom sutrašnjicom kako nas, tako i budućih pokoljenja. Naša borba kroz historiju je bila oduvijek teška, ali Bosanci se ne predaju i neće se predati nikada. Majka Bosna je oduvijek bogato rađala sinove i kćeri, junake koji je ne ostavljaju na cjedilu. Civiliziranu demokratsku borbu za slobodu, pravdu i mir svojim razumom, pameću i ljubavlju prema Bosni, otpočeli su građani na protestnim skupovima. Vodimo borbu protkanu Sevdalinkom i uklesanu u kamenu stećaka. Cijenimo i čuvajmo naše naslijeđe izgovoreno davno na Bosanskom jeziku i pisano Bosančicom. Ovoga trena u plodnu Bosansku zemljubacimo sjeme Tvrtkovih ljiljana i da konačno, svima i za svagda bude jasno da to sjeme ne smije i neće više nikada biti zatrveno. Neka tako radi, misli i govori srce svakog Bosanca'', stoji u proglasu u kojem se ističe kako u Saboru Bosanaca ''imamo najveću priliku da vratimo ono što nam je vijekovima otimano i branjeno''.

Kulturni i znanstveni skup

''Budimo humani, budimo pravedni, budimo vrijedni i pametni jer to je ono što je oduvijek krasilo prave Bosance. Ezani i zvonjava crkvenih zvona su u Bosni oduvijek bili naš ponos i naša tradicija suživota.Oni su nas uvijek zorom budili, s večeri ispraćali i mirni spokoj nam davali sa nadom u bolje sutra'', stoji u proglasu Centralnog inicijativnog odbora Sabora Bosanaca.

Koordinator aktivnosti ispred Asocijacija Građanskih inicijativa, Pokreta UDAR BiH, Organizacija civilnog društva, koji navodno stoje iza organizacije Sabora objavio je kako se očekuje oko 200 izaslanika iz cijele BiH.

''Proglas je inicijativa o započinjanju procesa a Sabor je kulturni i znanstveni skup Bosanaca i bosanskog naroda koji će jasno kroz svoje zaključke, odluke, rezolucije itd, trasirati novi put sadašnje Bosne i Hercegovine. Usvojit će se razne rezolucije i odluke kao npr. borba protiv o terorizma od strane nacionalnog okupatorskog hegemonizma koji na šovinističkim strategijama teroriziraju Bosanski narod i sustavno pljačkaju građane i državu BiH već više od 20 godina'', naveo je Bajrić na jednoj cazinskoj internetskoj stranici.

Obrana jezika i traženje protektorata

Dodao je kako će ''najistaknutiji lingvističari obraniti Bosanski jezik, raspravljat će se o poništavanju popisa stanovništva ''jer je ovaj što je izvršen, je nepravedan prema Bosanskom narodu, šovinistički montiran i lažiran''.

''Raspravljat će se Ustavu o Ustavnom uređenju zemlje na bazi građanske i sekularne države i o uvođenju međunarodnog protektorata kako bi spriječili osmišljeno nadolazeće zlo, spriječile etničke sukobe i rat kojeg pripremaju lideri konstitutivne oligarhije radi daljnje podjele i disolucije zemlje po njihovom modelu etničke pripadnosti. Zatražiti ukidanje nametnute luđačke dejtonske košulje nad Bosnom i Hercegovinom'', naveo je Bajrić.

Bosanski Sabor održat će se u dvije sesije, u Bihaću na dan 26 i 27. prosinca u organizaciji građanskog aktivizma 'Ljuta Krajina' i druga sesija će se održati u Sarajevu u organizaciji građanskog aktivizma 'Bosansko građansko vijeće'. Na Sabor biti će pozvani i predstavnici međunarodne zajednice i predstavnici veleposlanstava u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close