Sarajevo

Novi Sebijin skandal: Na KCUS-u se krivotvori dokumentacija pacijenata umrlih od covida

Već duže od mjesec dana prepravljaju se i ispisuju nove temperaturne liste umrlih od covid-19.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2021. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko nadležno Tužiteljstvo KS to već ne zna, obavještavamo ekipu pod vodstvom glavne tužiteljice Sabine Sarajlije da je na KCUS-u upravo u tijeku izvršenje kaznenog djela – krivotvorenje službene isprave, odnosno prepravljanje nalaza pacijenata umrlih od COVID-19, piše portal The Bosnia Times.

U posljednjih mjesec i po dana, točnije od 13. svibnja pa do sada, na KCUS-u traje ubrzana akcija prepravljanja temperaturnih listi pacijenata koji su umrli u izolatorijima Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima i na PRC-u, koji je u međuvremenu i rasformiran.

Uništavanje originala!?

Kako pišu prepravlja se ovaj vrlo važan dokument isključivo o – umrlim pacijentima. Još točnije, u mnogim slučajevima kako tvrde izvori, bacaju se originalne temperaturne liste iz razdoblja liječenja (i smrti), a popunjavaju sasvim nove.

Insajderi TBT-a u službama KCUS-a najprije su signalizirali da je iz središnjeg magazina nedavno potražena vrlo velika količina blanko temperaturnih listi, na stotine komada, a što nije uobičajena praksa. Zatim su, kako navode, došli do saznanja da je menadžment KCUS-a odredio mali tim pouzdanih medicinskih sestara koje su dobile zadatak da iznova, na čiste obrasce temperaturnih lista ispisuju podatke o tijeku bolesti, terapiji i svim detaljima vezanim za umrle pacijente, koji su liječeni u KCUS-u od COVID-19.

TBT je došao i do imena četiri medicinske sestre, radi se o: M.A.G., J.H., E.S. i I.M. koje su inače zaposlene na kematologiji, maksilofacijalnoj klinici i anesteziji. Naravno, odgovornost za bilo šta nezakonito u ovoj „operaciji“ nije samo njihova, nego je prvenstveno na menadžmentu i šefovima klinika koji su direktno zainteresirani da se svaki sporni detalj medicinske dokumentacije umrlih „počisti“.

Da bi bilo jasna dimenzija aktualne mahinacije neophodno je pojasniti značaj dokumenta – temperaturna lista. Radi se o dokumentu koji je uz pacijenta tijekom liječenja (zakačen na krevet). U listu se upisuje ne samo temperatura bolesnika, nego i svaka tableta, injekcija, infuzija ili bilo koji drugi tretman koji se na bolesniku primijeni kao i vrijeme davanja terapije.

U slučaju umrlih od Covid-19 posebno važan podatak je: marka respiratora na koji je bio priključen, vrijeme intubiranja, trajanje rada respiratora, količina kisika koji je primio, tlak…i na koncu – vrijeme smrti, piše "The Bosnia Times".

Temperaturna lista – ključni dokaz

U slučaju kada postoji sumnja u uzrok smrti tj. u moguće nesavjesno liječenje kao uzrok, temperaturna lista je, uz ostale nalaze i obdukciju, ključni dokaz kojim se dokazuje je li bilo liječničke pogreške ili je pacijent tretiran po utvrđenim protokolima.

Tužbe protiv glavne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović, menadžmenta i liječnika, koje su podnijele obitelji zasad najmanje dvoje preminulih, ukazuju da postoje sumnje u uzrok smrti, odnosno da je do fatalnog ishoda mogla dovesti primjena tzv. „malina-respiratora“, katastrofalno loša improvizacija sustava za dopremu kisika kao i moguća druga odstupanja od utvrđenih protokola liječenja.

Tužiteljstvo KS o tome već vodi istragu. Bitno je da se i Tužiteljstvo BiH, koje se još otprije bavi kriminalno-financijskim aspektima „afere respiratori“ (predmet: Novalić i ostali), također uključilo i u istraživanje uzroka visoke smrtnosti pacijenata na PRC-u uslijed korištenja „malina-respiratora“ tijekom trećeg vala pandemije. Ovo najnovije otkriće ima veze upravo s time. Zato je bitno da se baš državno Tužiteljstvo ponovo uključi u ovaj slučaj.

Vrlo je indikativno da se na KCUS-u ovih dana intenzivno radi na lažiranju upravo dokumenta koji prilikom istrage o uzrocima smrti postaje ključni dokaz.

Ovaj pokušaj prikrivanja stvarnih uzroka smrti ljudi na respiratorima vrlo je naivan. Najprije zbog toga što je manipuliranju s temperaturnim listama svjedočilo niz zaposlenika KCUS-a. Zatim, i najpovršnije grafološko vještačenje ustvrdit će koje su liste originalne, a koje naknadno ispisivane s nekoliko istih rukopisa „pouzdanih“ sestara.

No, činjenica da se to uopće događa ukazuje da na KCUS-u imaju potrebu da nešto sakriju, zataškaju i prevare istražne organe. Prema saznanjima TBT-a još nekoliko obitelji je u potrazi za odvjetnicima koji će ih zastupati u tužbi protiv KCUS-a, menadžmenta i direktorice Izetbegović zbog sumnji da su njihovi najbliži preminuli zbog neadekvatnog liječenja, neadekvatnog „malina-respiratora“ i sustav za opskrbu kisikom piše Istraživački tim "The Bosnia Timesa", prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close