Odluke

Dr. Nakaš pita: Kako je Sebija postala primarijus

Odluka je objavljena prije šest dana i dolazi u jeku burnih reakcija javnosti i liječnika u vezi sa sumnjivim akademskim obrazovanjem supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2021. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnička komora Kantona Sarajevo na svojoj službenoj internet-stranici objavila je odluku o dodjeli počasnog zvanja primarijus za 33 liječnika, među kojima je i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, prenosi Avaz.

Odluka je objavljena prije šest dana i dolazi u jeku burnih reakcija javnosti i liječnika u vezi sa sumnjivim akademskim obrazovanjem supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića.

''Obavještavamo da je dodijeljeno počasno zvanje primarijus kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad i posebne rezultate postignute na zaštiti zdravlja stanovništva i razvoja zdravstva za 2020. godinu'', navodi se u priopćenju Komore.

Komora je, inače, prethodnih dana osudila, kako su naveli, neosnovane napade na direktoricu KCUS-a, umjesto da zatraži da se objektivno ispitaju svi navodi, prije svega o njenom postdiplomskom studiju u Zagrebu, na osnovu kojeg je magistrirala, a zatim doktorirala.

Izgubila kredibilitet

Doktor Bakir Nakaš ističe da je Liječnička komora KS već odavno izgubila svaki kredibilitet i da “radi i postupa prema željama pojedinaca”, a ne na osnovu stvarnih zasluga u zdravstvu.

''Komora je privatizirana. I to se sve događa otkako ju je preuzela njena (Sebije Izetbegović, op. a.) klinika. Tu nema više objektivnog kriterija, jer sve reakcije posljednjih dana u suštini idu u smjeru da promoviraju Sebiju i da je štite. Komora se totalno srozala. Nije ni blizu one koju smo stvorili kada smo govorili o vrijednostima '', navodi Nakaš.

Tvrdi da je i titula primarijusa u KS potpuno devalvirana.

''Točno se zna pravilnik i na šta se on odnosi. Zna se tko može dobiti titulu primarijusa i zašto je nosi. Danas se ona dodjeljuje ako je neko nekom drag i simpatičan te prema željama'', kaže Nakaš.

Podsjeća da su prije nekoliko godina mnogi odbili da im se dodijeli ova titula jer, kako navodi, nisu željeli da budu rame uz rame s određenim ljudima koji je nisu zaslužili.

''Ova titula je postala politička, a najmanje stručna'', kaže Nakaš.

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, kaže da Komora ne radi u interesu liječnika, nego pojedinaca.

Koga štite?

''Ovo sve što rade, pa i što donose ove odluke, samo je u interesu grupe koja Komorom rukovodi. Osim toga, oni su nelegalno izabrani i sve je na sudu. Njom rukovodi mala grupa i otišli su u stranu koja nije u interesu liječnika. Koga oni štite '', pita se Hočko.

Osim Sebije Izetbegović, zvanje primarijusa dobili su i Elvira Karaselimović-Džambasović, Hasan Tanović, Lejla Alađuz, Dunja Hodžić, Amira Baždarević-Rašidagić, Aida Ćorić. Zanimljivo je da je na spisku i Ksenija Miladinović, koja je predsjednica Komore.

Liječnik Dragan Stevanović kaže da se zvanje primarijusa dijeli šakom i kapom, a da ga dodjeljuje Komisija Federalnog ministarstva.

''Zvanje je izgubilo svaki smisao, osim što se dobije određeni bonus na plaću'', navodi Stevanović.

Kopirati
Drag cursor here to close