Najavljeni prosvjedi

Dok BiH šalje poruku ”NE” Hrvatska se pita kamo s radioaktivnim otpadom

“Važno je da se okupimo i kažemo da ne želimo da to bude u našem dvorištu. Važno nam je što su ovaj skup podržali svi koji su na neki način ugroženi”, rekao je Drljača.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed zbog najave Hrvatske da će odlagati radioaktivni otpad na Trgovskoj gori održat će se danas u Novom Gradu. To odlagalište nalazi se na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da je važno što će s prosvjeda iz ovog grada biti poslana zajednička poruka onih koji su na bilo koji način ugroženi uslijed namjera Hrvatske da u neposrednoj blizini ove općine odlaže radioaktivni otpad.

Drljača je ocijenio da je priča o odlaganju radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” došla do epiloga, budući da je za ponedjeljak, 30. rujna, zakazan sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi s dogovorom oko zajedničkog odlagališta na lokaciji Vrbina.

“Važno je da se okupimo i kažemo da ne želimo da to bude u našem dvorištu. Važno nam je što su ovaj skup podržali svi koji su na neki način ugroženi”, rekao je Drljača Srni i dodao da ima potvrdu da će današnje okupljanju prisustvovati premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjednik Skupštine kantona Agan Bunić.

Prema njegovim riječima, danas će u Novom Gradu biti i nevladine organizacije i građani iz Lukavca i Tuzle. “Osim njih, tu će biti načelnici općina i građani općina na čijem je području Park prirode Una, kao i iz grada Prijedora”, naveo je Drljača.

“Na kraju će se obratiti ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, koja će načelnicima općine Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica uručiti zastavu Parka prirode Una”, naveo je Drljača.

On je podsjetio da je nakon toga planirana šetnja.

“Očekujemo od institucija BiH da nas zaštite jer na to, prema Ustavu, imamo pravo. Ne želimo da naši životi budu ugroženi”, poručio je Drljača.

Hrvatska: Gdje s otpadom iz NE Krško?

Nakon 424 dana neprekidnog rada u Nuklearnoj elektrani Krško 1. listopada počinje redoviti jednomjesečni remont. Čelnici nuklearke ističu da je poslovanje dobro, ali i da se s nestrpljenjem čeka rješenje za problem skladištenja nuklearnog otpada. O tom pitanju hrvatsko-slovensko međudržavno povjerenstvo trebalo bi odlučivati u ponedjeljak.

Čista energija, konkurentna cijena te tehnološka nadgradnja vrijedna 260 milijuna eura - obilježile su poslovanje nuklearke.

''To je najveće ulaganje koje će se dogoditi u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj i Sloveniji u sljedećih 20 godina'', ističe Stane Rožman, predsjednik Uprave NE Krško.

Iz Krškog potječe svaki peti potrošeni kilovatsat električne energije u Sloveniji te svaki šesti u Hrvatskoj. Redoviti remont trebao bi omogućiti nesmetan rad elektrane u idućih 18 mjeseci, prenosi HRT.

''Koristimo usluge naših ugovornih izvođača, koji su s područja Slovenije i Hrvatske, kao i šireg područja inozemstva'', objašnjava Mario Gluhak, tehnički direktor NE Krško.

No važno pitanje u funkcioniranju nuklearke nije riješeno - kamo s otpadom? On se još samo nekoliko godina može skladištiti na području elektrane.

Slovenija je već davno odlučila da će svoj nisko i srednje radioaktivni otpad skladištiti u mjestu Vrbina nedaleko od nuklearne elektrane. Hrvatska tek treba odlučiti hoće li i ona svoj otpad skladištiti ovdje i za to plaćati naknadu Slovencima ili će imati vlastito skladište u Hrvatskoj.

Velika su očekivanja od sastanka međudržavnog povjerenstva, no ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kaže da se konačno rješenje još ne nazire.

''U našem slučaju ne postoji samo otpad iz NE Krško, već isto tako i institucionalni otpad koji se nalazi širom RH i hrvatska strana traži jedno zajedničko rješenje za cjelokupnu količinu'', ističe Ćorić.

Naša strana razmatra lokaciju bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, no tomu se protive lokalna zajednica i Bosna i Hercegovina. Kakva god odluka bila, odlagalište treba izgraditi najkasnije do 2023.

Kopirati
Drag cursor here to close