Džaferović optužio Dodika

Trgovska gora dokaz da štiteći interes Hrvatske ugrožava se interes BiH

Predsjedništvo BiH mora da zaštiti interese Bosne i Hercegovine, i u slučaju razgraničenja u Neumskom zaljevu, i u slučaju Trgovske gore, kao i svim drugim slučajevima.
Vijesti / Flash | 22. 07. 2019. u 17:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da slučaj najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori pokazuje da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio veliku grešku i štetu za sve u BiH, kada je na posljednjoj sjednici odlučio da radi za interes Hrvatske, a protiv interesa Bosne i Hercegovine.

''Dodikova odluka da, protivno interesu BiH i pravu na pristup otvorenom moru, blokira zaključke Predsjedništva vezane za razgraničenje BiH s Hrvatskom, očigledno je u službenom Zagrebu shvaćena kao signal popuštanja i prilika da se nastavi s ugrožavanjem interesa Bosne i Hercegovine'', kazao je Džaferović u izjavi za Fenu.

Dodaje da je ukazivao Dodiku da je njegovo popuštanje Hrvatskoj i pristajanje da radi za njen interes, umjesto za interes BiH, šteta za cjelokupnu BiH, uključujući oba entiteta, što, kako kaže, potvrđuje i ovaj slučaj.

''Predsjedništvo BiH mora da zaštiti interese Bosne i Hercegovine, i u slučaju razgraničenja u Neumskom zaljevu, i u slučaju Trgovske gore, kao i svim drugim slučajevima. To možemo efektivno uraditi samo ukoliko su svi članovi Predsjedništva BiH privrženi svojoj ustavnoj obvezi da zaštite interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana'', zaključio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close