Svjedočenje

Novalić i ostali: Svjedokinja o kontaktima sa Sebijom Izetbegović

Svjedokinja je rekla da je, nakon što je naknadno vidjela ugovor o nabavci respiratora, u grupi ''Gensek'' sugerirala da on bude raskinut, jer je vidjela da je probijen rok za isporuku. Dodala je da je njena ocjena bila da je ugovor katastrofalan.
Vijesti / Flash | 20. 10. 2021. u 16:24 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedokinja Tužitelsjstva Bosne i Hercegovine izjavila je da je negativno komentirala prošlogodišnju nabavku respiratora i sugerirala da budu vraćeni, jer je bila povjerovala medijskim izvještajima.

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedočila je Edita Kalajdžić, tajnik Vlade Federacije, kojoj su prezentirane poruke iz Viber grupe ''Gensek'', u kojoj su osim nje bili optuženi federalni premijer Fadil Novalić i tadašnji šef Ureda premijera Hasan Ganibegović.

''Seb zove, u problemu smo''

Komentarišući poruku od 28. travnja 2020. u kojoj navodi: ''Seb zove, u ogromnom smo problemu'', ''užas'' i slično, Kalajdžić je rekla da su se nakon uvoza respiratora pojavili članci u medijima.

''Kad su mediji objavili, povjerovala sam da su respiratori loši. Prevarila sam se'', kazala je Kalajdžić.

Ona je dodala da se ''Seb'' odnosi na direktoricu Kliničkog centra u Sarajevu Sebiju Izetbegović, koja je, kako je navela, zvala da pita da li zna šta se dešava.

Svjedokinja je rekla da je, nakon što je naknadno vidjela ugovor o nabavci respiratora, u grupi ''Gensek'' sugerirala da on bude raskinut, jer je vidjela da je probijen rok za isporuku. Dodala je da je njena ocjena bila da je ugovor katastrofalan.

Kalajdžić je navela da je na jednoj od narednih sjednica Vlade prihvaćen prijedlog da se pošalje zahtjev Pravobranilaštvu FBiH u vezi sa mogućnošću raskida ugovora.

Na pitanje da pojasni poruke u kojima navodi: “Užas… i ono pismo otišlo”, “Treba ono sve poderati”, svjedokinja je rekla da su se neki ljudi javljali i davali određene besplatne usluge, te da su im napisana pisma zahvalnosti koje je ona potpisala.

''Jedno je trebalo uručiti Fikretu, jer je jedini uspio nabaviti respiratore'', kazala je Kalajdžić.

Ona je potvrdila da je sugerirala da se brišu poruke iz privatne komunikacije, navodeći da ona to svakako čini s vremena na vrijeme.

''Jelka zgrabila svu vlast''

Tužitelj Džermin Pašić predočio je poruku u kojoj Kalajdžić navodi: ''Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora.''' Svjedokinja je pojasnila da je ''šef'' Novalić i da je poruku napisala 18. ožujka, dva dana nakon proglašenja stanja prirodne nesreće. Dodala je da su željeli da vide koliko koštaju respiratori, a da sama nije nikoga znala u kliničkim centrima.

Tužitelj je zatražio od svjedokinje da pojasni poruku sadržaja: ''Izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori. Šalje Sebija'', ali nakon procesnih prigovora Obrana i duže rasprave, svjedokinja nije dala odgovor.

Tužitelj Pašić je rekao da želi dokazati utjcaj trećih osoba, mimo zakona i nadležnosti, kao i da se u ovom predmetu radi o političkoj korupciji. Braniteljica Mirna Delalić kazala je da je onda trebalo optužiti treće osobe kako bi mogla da se brane u sudnici.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Kalajdžić je ispitivana i o donošenju odluke kojom je smanjen broj članova Fedralnog štaba civilne zaštite. Navela je da je taj prijedlog podnio Solak s ciljem poboljšanja rada Štaba. Prezentovane su poruke Novalića kako je ''Jelka zgrabila svu vlast'', te ''Ima najbolji proračun u državi, a dao da Jelka odlučuje''. U sklopu ove komunikacije, Kalajdžić navodi: ''Moramo promijeniti Stožer'' i ''Ne možemo čekati Jelku”.

U prezentiranim zapisnicima sa telefonske sjednice Vlade na kojoj su usvojene izmjene o radu Štaba, konstatovano je da ministri Jelka Miličević, Vjekoslav Mandić, Jozo Martić, Vesko Drljača i još neki nisu glasali. Kalajdžić je pojasnila da oni nisu nikako glasali.

''Ako se ne jave, konstatira se da nisu prisutni'', rekla je svjedokinja.

Njeno ispitivanje nastavlja se 22. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close