Nastavak suđenja

Svjedok: ''To da je Fadil Novalić presvukao 16 ljudi, ne znam kome pričaju''

Dodao je da mu nije poznata ni poruka koju mu je Solak uputio i u kojoj navodi da mu je ''Fikret bio jutros'', te da iznosi informacije u vezi s nabavkom medicinske opreme.
Vijesti / Flash | 08. 10. 2021. u 18:24 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zlouporabe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio instrukcije da pomogne u dobijanju dozvole za uvoz ''Srebrenoj malini'', kao i kako je vidio dva pisma namjere sa različitim tipovima respiratora.

Nekadašnji direktor Ureda premijera Hasan Ganibegović kazao je da nije bio uključen u nabavku respiratora dok mu 22. travnja prošle godine Novalić nije poslao poruku da se pomogne Fikretu Hodžiću iz ''Srebrene maline'' za dozvolu.

''Ne sjećam se''

Za zlouporabu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedok je spomenuo nekoliko ranijih slučajeva kada mu je premijer rekao da pokuša pomoći nekim pravnim licima u vezi s donacijama medicinske opreme. On je kazao da je za ''Srebrenu malinu'' kontaktirao određene ljude u Agenciji za lijekove BiH, ali da, kako je naveo, nije uspio ništa završiti. Kazao je da je Hodžića upoznao 23. travnja u svom uredu.

On se prisjetio da je Hodžića jednom ranije vidio u holu Vlade, ali nije mogao potvrditi da se tada mogla pojaviti ponuda ''Srebrene maline'' kao što je rekao u istrazi.

Tužitelj Džermin Pašić predočio je svjedoku poruku sa njegovog telefona u kojoj je Solaku bila proslijeđena ponuda, ali je Ganibegović kazao da se toga ne sjeća. Nije se mogao sjetiti ni e-mailova u čijem prilogu su bili dokumenti u vezi sa ''Srebrenom malinom'', a čiji je jedan od primalaca bio.

''Nisam otvarao attachment, nisam stizao… To u 'Cc-u' je što se kaže 'na znanje' '', rekao je svjedok.

Dodao je da mu nije poznata ni poruka koju mu je Solak uputio i u kojoj navodi da mu je ''Fikret bio jutros'', te da iznosi informacije u vezi s nabavkom medicinske opreme.

Svjedok je te svoje navode rekao da su ''efemerni''. Kazao je da je izjavu dao uz pomoć tužitelja, da mu je prijećeno uhićenjem i da je treći put došao s odvjetnicima.

Ganibegović je rekao da je od Novalića imao neke informacije o dolasku respiratora kada je 13. travnja pripremao priopćenje o nabavci te i druge medicinske opreme.

Kazao je da je ugovor o nabavci respiratora zatražio od Solaka 23. travnja, jer je bio zadužen za doček respiratora.

Viber komunikacija i ubijanje ljudi

Tužitelj je predočio Viber komunikaciju iz grupe ''Gensek'' od 28. travnja u kojoj tajnik Vlade Edita Kalajdžić, nakon dolaska respiratora, navodi da su u problemu i da se mora nešto uraditi, a Ganibegović na to kaže: ''Je li ovo što Kučuković navodi da je za ubijanje ljudi.''

Svjedok je rekao da je mislio na raniju poruku Edvina Kučukovića, koji je kazao da postoje respiratori koji štetno djeluju na pluća.

On je pojasnio i svoju poruku: ''To su Bahra i šef nabavljali. Ako se nije i Čahta upetljao'', kazavši da su na stolu tajnice Bahre bile specifikacije i da su ih pregledali.

Ganibegović je rekao da je kasnije vidio dva pisma namjere s različitim oznakama respiratora. On je u istrazi naveo da je u srpnju tražio da se na jedno mjesto iskupe svi dokumenti u vezi s uvozom respiratora i da je tada vidio da postoje dva pisma namjere, te da je na jednom bio potpis premijera a na drugom faksimil njegovog potpisa.

''Bahra je rekla da su oba pisma bila po uputi premijera'', naveo je svjedok u istrazi, dok je na suđenju kazao: ''Rekla mi je da je tako rekao Fikret iz Crvenog krsta.'' On je naveo da je bio šokiran kada je kasnije saznao da su bila dva ugovora.

Svjedok je naveo da ne vjeruje da ostali ministri u Vladi FBiH nisu znali za što su planirana sredstva kada su glasovali za izdvajanje novca iz tekućih rezervi.

''To da je Fadil Novalić presvukao 16 ljudi, ne znam kome pričaju'', kazao je Ganibegović.

Tužitelj Pašić je rekao da nije očekivao da će svjedok imati neprijateljski stav i zatražio je dodatno vrijeme za nastavak njegovog ispitivanja.

Naredno ročište je zakazano za 13. listopad.

Kopirati
Drag cursor here to close