Suđenje za respiratore

Novalić i ostali: Jedino “Srebrena malina” ponudila dovoljnu količinu respiratora

U Sarajevu je na sudu nastavljeno svjedočenje za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2021. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 BiH / Nastavak suđenja Novaliću i ostalim (arhiva)

U nastavku svjedočenja na suđenju za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, Hasan Ganibegović je izjavio da se u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem spominjala jedino “Srebrena malina”, kao i da je to jedina firma koja je u to vrijeme ponudila dovoljnu količinu respiratora.

Ganibegović, koji je bio direktor Ureda premijera Federacije BiH, kazao je da mu nije poznat mail poslan s adrese Ureda Fikretu Hodžiću u kojem se navodi da, u skladu s premijerovom preporukom, šalju zahtjev za dio medicinskih potreba kao što su maske i slično.

Ganibegović je rekao da, unatoč propisima, nije bio upoznat sa svim prepiskama i da su se one odvijale i mimo njegovog znanja, piše BIRN.

Tužitelj Džermin Pašić pitao ga je je li u vezi s tim mailom i poruka koju mu je poslao Fahrudin Solak 2. travnja a u kojoj navodi da se vidio s Fikretom, da je pogrešno obračunat iznos i da ne treba sva oprema, jer je dio već nabavio.

“Puno sam ovakvih poruka vidio, prosljeđivao Bahri i premijeru… Događalo se da i ne otvorim”, kazao je svjedok.

On je potvrdio da se u uredu općenito pričalo o respiratorima i drugoj medicinskoj opremi, te da se u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem spominjala samo “Srebrena malina”. Ganibegović je napomenuo da je izvjesni Edvin Kučuković slao neke ponude, ali za mali broj respiratora i s dužim rokom isporuke.

Prebaciti pare Srebrenoj malini

Svjedoku je predočena korespondencija u kojoj pita hoće li prebaciti pare “Srebrenoj malini”, na šta Novalić pita zar već nisu, a Ganibegović odgovara da nisu. On je pojasnio da je to provjerio sa Solakom ili nekim drugim iz Civilne zaštite.

Ganibegović je potvrdio da je nakon izbijanja afere s uvozom respiratora, obrisao dio poruka iz Viber grupe “Gensek”, u kojoj su, osim njega, bili Novalić i tajnica Vlade Edita Kalajdžić. Rekao je da je Kalajdžić sugerirala da brišu poruke.

On je kazao da je, nakon što je dobio ugovor 23. travnja, s Kalajdžić komentirao kako ga treba raskinuti, da je štur i da nisu ispoštovani rokovi.

Svjedok je ispričao kako je 10. svibnja na poziv Hodžića išao kod odvejtnika Kadrije Kolića, Solakovog branitelja, i da je glavna tema bila postojanje dva ugovora.

Ganibegović je rekao da je bio direktor Ureda premijera do 3. prosinca 2020. godine, a da je prije toga bio na bolovanju i godišnjem odmoru nakon što su premijeru određene mjere zabrane. On je kazao da ne zna zbog čega mu je prestao radni odnos.

Svim silama riješi problem

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

U unakrsnom ispitivanju Obrane, Ganibegović je potvrdio da nakon izbijanja pandemije Vlada nije radila u punom kapacitetu i da su sve razine vlasti očekivali pomoć od Vlade. On se složio s braniteljicom Vasvijom Vidović da je u početku najveći problem bio nedostatak testova, te da je na svjetskom tržištu vladala kriza sa respiratorima,

“Premijer je svim silama pokušavao to da riješi”, rekao je svjedok.

On je naveo da je Novalić u početku bio protiv proglašavanja stanja prirodne nesreće, jer se bojao posljedica za gospodarstvo. Dodao je da se nakon proglašenja nesreće primjenjivao Zakon o spašavanju i da je njime predviđeno da je upotreba sredstava u nadležnosti Federalnog stožera civilne zaštite.

Svjedok je rekao da je upozoravao premijera da mu se sprema kazneni postupak i ako nabavi i ako ne nabavi respiratore. Složio se da nitko nije mogao nabaviti dovoljnu količinu respiratora i da je jedino “Srebrena malina” ponudila “toliki broj”.

Ganibegović nastavlja svjedočenje 15. listopada, kada će biti pozvana i Kalajdžić.

Kopirati
Drag cursor here to close