izmjene

Nezadovoljstvo u Makedoniji: Bosanski umjesto 'bošnjačkog' jezika

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 07:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije traži izmjene podzakonskih propisa kako bi se u osobnim dokumentima građana upisivao “bosanski jezik“ umjesto “bošnjačkog jezika“.

Ovo je priopćio narodni pravobranitelj Makedonije Idžet Memeti.

''Povodom vašeg prijedloga u ime bošnjačke zajednice u Makedoniji koja se odnosi na usuglašavanje obrazaca, pravilnika i kompletne dokumentacije Ministarstva unutarnjih poslova za evidentiranje stanovništva Makedonije slijedećim ispravnim terminima: nacionalnost Bošnjak i jezik bosanski, narodni pravobranitelj vas obavještava da je završio postupak nakon prijedloga sa preuzimanjem aktivnosti s ciljem zaštite prava zajednica o slobodnom izražavaju nacionalne pripadnosti u Makedoniji", navodi se u Mehmetijevom priopćenju upućenom bošnjačkim nevladinim organizacijama okupljenim oko Inicijative za podršku bosanskom jeziku i kulturi u toj zemlji.

Osobne iskaznice i putne isprave

Oni traže zamjenu termina „bošnjački jezik" terminom „bosanski jezik" u dokumentima kao što su osobna iskaznica i putne isprave građana Makedonije.

Narodni pravobranitelj je priopćio da je nakon poduzetih aktivnosti za ispitivanje prijedloga, ministru unutarnjih poslova Makedonije dostavio prijedlog o podzakonskim aktima u skladu sa zakonima te zemlje.

''S posljednjim dopisom od 12.10. 2016. godine ministar unutarnjih poslova je obavijestio narodnog pravobranitelja da je Ministarstvo unutarnjih poslova odmah poduzelo potrebne aktivnosti s ciljem izmjenjivanja podzakonskih propisa kojima se uređuju obrasci zahtjeva o izdavanju osobnih dokumenata građanima u suglasnosti sa njihovim prijedlogom za izmjene termina 'bošnjački jezik' terminom 'bosanski jezik'", navedeno je u priopćenju.

Nezadovoljstvo Bošnjaka u Makedoniji

Inicijativa za podršku bosanskog jezika i kulture u listopadu prošle godine podnijela je dva prijedloga za upotrebu bosanskog jezika u obrazovnom procesu i MUP-u Makedonije.

''Inicijativa je rezultat nezadovoljstva Bošnjaka Makedonije. Suglasno izmjenama iz 2001. godine, u kojim je bošnjački narod priznat kako konstitutivan narod sa svim pravima koja uživaju pripadnici zajednica koje žive u Makedoniji, tražimo od institucija te zemlje da usuglasi obrasce, pravilnike i cjelokupnu dokumentaciju koju posjeduju za evidentiranje stanovništva Makedonije, sa slijedećim ispravnim terminima: Etnička pripadnost: Bošnjak, jezik: bosanski”, poručili su tada predstavnici Inicijative za podršku bosanskom jeziku i kulturi.

Nosilac Inicijative za podršku bosanskom jeziku i kulturi je udruženje žena „Edu Nisa" iz Skoplja uz podršku nekoliko nevladinih bošnjačkih organizacija u Makedoniji: Bošnjačka kulturna zajednica u Makedoniji, Mekteb, Glas Orizara, Šadrvan i Divan, kao i deseci intelektualaca i aktivista, prenosi Aljazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close