VSTV

Ne sviđa im se što novinari pišu - Čega se boje u pravosuđu?

Vijesti / Flash | 21. 02. 2024. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko Vijeće (VSTV) BiH pozvao je novinare da se suzdrže od, kako je navedeno, ''neprimjerenog pisanja i da svoje izvještavanje prema nositeljima pravosudnih funkcija i pravosuđu generalno temelje na najvišim profesionalnim i etičkim načelima novinarske profesije''.

"VSTV BiH osuđuje napade na nositelje pravosudnih funkcija zasnovane na neprimjerenom i neargumentiranom pisanju u medijima, te staje u zaštitu nositelja pravosudnih funkcija prilikom vršenja njihove službene dužnosti", priopćeno je iz te institucije.

U priopćenju se navodi kako je VSTV, prateći sadržaje koji su nedavno objavljeni ''na nekim portalima'', primijetio ''učestale zloupotrebe javnog prostora na način kojim se ugrožava rad sudaca i tužitelj'', te pravosuđa u cijelosti.

"Obavljajući svoju regulatornu ulogu, VSTV BiH ima dužnost osigurati neovisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe, te, u okviru svojih nadležnosti, zaštiti nositelje pravosudnih funkcija kada su njihov profesionalni dignitet i zakonom definiran položaj ugroženi", navedeno je u priopćenju.

Sarajevski Raport objavio je kako Mediji već objavljuju podatke o nekim članovima VSTV-a koji su imali čudne veze sa osobama mimo pravosuđa a sve nakon uhićenja bivšeg predsjednika Suda BiH i bivšeg prvog čovjeka Obavještajno sigurnosne agencije, Mehmeda Osmanagića Osmice.

U međuvremenu, tvrdi Raport, pojavila se gomila informacija o neprimjerenim vezama pojedinih članova VSTV-a, ali i o neprimjerenim utjecajima na predmete, ali VSTV nikad nije ulazio u provjeru.

''Samim tim skandalozno je da VSTV pored svega što se dešavalo i dešava, umjesto da pozove istražne organe da detaljno provjere sve medijske navode, oni pozivaju na medijsku šutnju. Sve to ukazuje na to da su se očito neke strukture u VSTV-u uplašile šta bi istraga u slučaju Debevec i Osmica dodatno mogla otkriti posebno o vezama pojedinih članova ovog pravosudnog tijela te njihovom eventualnom utjecaju na predmete'', piše Raport.

Kopirati
Drag cursor here to close