O pravima novinara i kriminalizaciji klevete

Mediji ne smiju prihvatiti igru protiv medija i šutnju

Organiziran je seminar na temu Mehanizmi zaštite novinarskog poziva u svjetlu kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj
Vijesti / Flash | 21. 09. 2023. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne trebaju nam europski zakoni, ako nemamo osnovna ljudska prava i slobodu govora, rečeno je na dvodnevnom seminaru za novinare o temi "Mehanizmi zaštite novinarskog poziva u svjetlu kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj" koji je danas u Vitezu u organiziralo Vijeće za tisak Bosne i Hercegovine u suradnji s Vladom Sjedinjenih Američkih Država.

Novinarski poziv i kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, gube li novinari pravo na slobodu izražavanja te je li ovo početak kraja istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini, samo su neke od tema o kojima su novinari i urednici iz BiH raspravljali.

Čeka se tko će prvi

Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović koji je govorio o medijskoj sceni u Republici Srpskoj, kazao je da trenutno čekaju tko će biti prvi, ali da nisu svi mediji u tom entitetu jednako zabrinuti.

Smatra da je stupanj zaštite novinara veoma slab te da su novinari prepušteni sami sebi.

''Svaki sustav je napravljen da zaštiti građane od države, ali ne da vlada zakon jačeg. Što je lošija država, ona je opasnija i pitanje je dana kada će neko postati meta, jer policijske snage su tu da štite poredak'', smatra Trifunović.

Tvrdi da usvajanje tog zakona nije problem RS-a, već cijele BiH te da je jedno rješenje strateško djelovanje svih medija.

Ne smije se prihvatiti igra protiv medija

Urednik portala Bljesak.info Berislav Jurič smatra da mediji ne smiju prihvatiti igru koja je protiv medija, javnosti, ali i uloge medija da nešto promijene u sistemu.

''Ovim zakonom nam se uz već svezanu jednu ruku, veže i druga, kako ne bismo pisali o onome što želimo. Ne smijemo dozvoliti da zavlada šutnja'', upozorio je.

Također je naglasio da je zakon prilično široko napisan te da nije jasno što je novinar smije, a što ne smije napisati.

Vlast testira stanje medija

Novinar lista "Nezavisne novine" Dejan Šajinović smatra da je razlog usvajanja tog zakona da vlast testira stanje medija, nevladinog sektora i javnog mijenja.

Smatra da su ljudska prava i medijske slobode ključ svakog društva te da nema razvoja ekonomije bez toga.

''Fokus javnosti u RS je na podjeli imovine, ali građani ne shvaćaju da bez slobode govora nemamo ništa'', kazao je.

Panelisti su bili i politički savjetnik specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Danijel Kovačević i suradnik za ljudska prava u Uredu rezidentne koordinatorice UN-a Uglješa Vuković koji su govorili o međunarodnim mehanizmima zaštite slobode izražavanja.

U okviru prvog dana seminara, službenica za žalbe Vijeća za tisak u i online medije u BiH Mirjana Jovović, predstavila je Priručnik "Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji".

Kopirati
Drag cursor here to close