Stručni skup

Vijeće za tisak - Novinarstvo, nažalost, moramo braniti

Konferencija je okupila novinare i urednike iz cijele BiH, kao i predstavnike pravosuđa i međunarodnih organizacija.
Vijesti / Flash | 22. 10. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mediji u Bosni i Hercegovini svakodnevno se suočavaju sa sve većim pritiskom, a kamen temeljac slobode izražavanja u BiH doveden je u pitanje. Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Švicarske, u tom je kontekstu u Konjicu organiziralo konferenciju za novinare i urednike "Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj - Kako dalje?".

Konferencija je okupila novinare i urednike iz cijele BiH, kao i predstavnike pravosuđa i međunarodnih organizacija.

Stup demokracije

U uvodnom dijelu konferencije sudionicama su se obratili veleposlanik Švicarske u BiH Daniel Hunn i izvršna direktorica Vijeća za tisak i online medije u BiH Dženana Burek.

Daniel Hunn naveo je da su mediji stup demokracije koji pruža nezavisne informacije građanima i biračima – osnažujući ih da donose političke odluke temeljene na potkrijepljenim informacijama. Da bi obavljali svoje zadatke, smatra on, mediji moraju biti pouzdani, mora im se vjerovati i moraju biti nezavisni – posebno od političkog utjecaja. Demokracija bez funkcionalnih medija je, u konačnici nefunkcionalna demokracija, poručio je.

- Ova konferencija je važna za razumijevanje izazova sa kojima se mediji u BiH suočavaju, i mehanizama koji sužavaju i sputavaju rad medijskih profesionalaca. Nadam da će ova konferencija dati preporuke o tome kako se nositi s ovim izazovima i mehanizmima kako bi se demokratske strukture podržale u stanju funkcioniranja - podvukao je Hunn.

Dženana Burek smatra da su mediji danas u jako izazovnim i teškim vremenima, a da je novinarstvo časna profesija koju, nažalost, moramo braniti.

Analiza o utjecaju kriminalizacije klevete

Na konferenciji je premijerno predstavljena Analiza o utjecaju kriminalizacije klevete na slobodu izražavanja u BiH, koju je za potrebe projekta izradila odvjetnica Jovana Kisin Zagajac.

- Moja glavna kritika od momenta objavljenog Nacrta zakona jeste da zakonodavac nije dovoljno precizno regulirao i objasnio šta je ustvari zabranjeno ponašanje. To smo amandmanima uspjeli da ispravimo kada je u pitanju kleveta. Međutim, iako su svi fokusirani na klevetu, u ovim usvojenim Izmjenama i dopunima KZ-a krije se još jedno opasnije kayneno djelo, a to je iznošenje porodičnih i ličnih prilika koje zaista može da inkriminiše bilo koga od vas, čak i ukoliko pišete i objavite istinit sadržaj - upozorila je Kisin Zagajac.

U prvom panelu “Mediji na optuženičkoj klupi” govorili su glavni i odgovorni urednici vodećih medija u BiH: Sandra Gojković - Arbutina, Vildana Selimbegović, Berislav Jurič, Aladin Abdagić i Aleksandar Trifunović, dok se tijekom drugog panela, prvog dana konferencije, razgovaralo o zaštiti novinara/ki u parničnom i kaynenom postupku. Na panelu su govorili odvjetnici Jovana Kisin Zagajac, Adna Dobojlić i Vlado Adamović.

Drugi dan konferencije počeo je panelom "Međunarodna praksa zaštite slobode izražavanja i bh. iskustva". Na panelu su govorili Dženana Burek, Elvira Jukić - Mujkić, savjetnica za medije u odjelu za komunikacije EU u BiH, Šejla Maslo Čerkić, pravna savjetnica OSCE-a, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Fuad Kovačević, član upravnog odbora udruženja „BH novinari“.

Hitni i neophodni koraci

Na konferenciji su doneseni zaključci o hitnim i neophodnim koracima koji će biti poduzeti u narednom periodu. Između ostalog, bit će zakazana vanredna sjednica Skupštine Vijeća za tisak i online medije u BiH zbog aktualne situacije. Zatim, bit će inicirana suradnja sa CEST-ovima o neophodnosti stalne edukacije tu#itelja i sudaca o primjeni Izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koje su stupile na snagu u augustu 2023., bit će razmotreno usuglašavanje smjernica o primjeni Krivičnog zakonika RS koje bi VSTV uputio prema tu#iteljstvima #, te upućen apel Europskoj komisiji da se u Izvještaju za BiH 2023. mora jasno osuditi donošenje zakona i retrogradnih politika koje su uništile slobodu izražavanja u BiH.

Potcrtana je važnost edukacije medija o standardima profesionalnog izvještavanja sadržanim u Kodeksu za tiskane i online medije BiH, mladih novinara koji tek započinju novinarsku karijeru kao i iskusnih novinara o najnovijim izmjenama zakonodavstva i izazovima.

Smjernice će biti objavljene na službenoj stranici Vijeća za tisak i online medije u BiH i podijeljene svim medijima, priopćeno je iz Vijeća za tisak i online medije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close