Euroatlantska sigurnost

NATO odbacuje prijetnje Rusije na račun BiH

"Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme utjecaja je prošlo", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu
Vijesti / Flash | 19. 03. 2021. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO je odbacio prijetnje koje je Rusija uputila Bosni i Hercegovini, ako se ta balkanska zemlja nastavi kretati prema članstvu u najveći zapadni vojni savez.

U komentaru za Al Jazeeru glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je u petak kako svaka država ima suvereno pravo da bira svoj vlastiti sigurnosni aranžman.

"Hoće li se države odlučiti za suradnju s NATO-om – bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza – ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika", navala je Lungescu.

Dodala je da nijedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav postupak.

"Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme utjecaja je prošlo", rekla je.

Dodala je da NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu suradnju, uz napomenu da suradnja s NATO-om ne prejudicira bilo koje potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

"U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti", kazala je Lungescu.

Podsjetimo, Parlament BiH ovog je tjedna formirao radnu skupinu za suradnju s NATO-om koja bi trebala raditi na planiranju konkretnih reformi, što je obveza koja proistječe iz Akcijskog plana za članstvo (MAP) što ga je Alijansa odobrila BiH 2020. godine.

Zapovjednik NATO stožera u Sarajevu američki general Eric Folkestad tom je prigodom kazao kako se točno zna što BiH treba uraditi ako želi punopravno članstvo, a hoće li se to dogoditi, kako je istaknuo, isključivo je stvar odluke koju treba donijeti ta zemlja.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena za BiH, a samo BiH može odlučiti hoće li ući", kazao je Folkestad.

Ameriki veleposlanik u BiH Eric Nelson u četvrtak je kazao kako su reforme koje BiH treba provesti komplementarne i članstvu u NATO-u i u Europskoj uniji ali je, za razliku od ruske diplomacije, također istaknuo kako su odluke o članstvu na tijelima vlasti BiH.

Članstvu BiH u NATO-u odlučno se protive vlasti u Republici Srpskoj, predvođene Miloradom Dodikom, i u tome koordiniraju svoja stajališta i politiku s Rusijom.

Prijepor zbog mogućeg članstva BiH u NATO-u bio je povodom i za veliki diplomatski incident kada su ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, tijekom njegova službenog posjeta Sarajevu u prosincu 2020., odbili primiti članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Učinili su to nakon što je Lavrov otvoreno osudio mogućnost da BiH postane čanicom NATO-a.

"Mi nismo ljudi koji će pristati biti ruski pijun na Balkanu u njihovim obračunima bilo s državama Europske unije ili s NATO-om", kazao je tada Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close