Nas i Rusa 300 miliona

Ruski plaćenici u Africi koriste Gazele proizvedene u Mostaru

Za helikopter je navedeno da ima rusku registraciju RA-05702 kao i tvornički broj 058 što ukazuje da je proizveden u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u mostarskoj tvornici Soko.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2021. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno od mnogobrojnih kriznih područja na afričkom kontinentu je i Srednjoafrička Republika u kojoj od 2012. godine traje građanski rat.

Podršku u borbi protiv različitih pobunjeničkih frakcija, između ostalih stranih država, od prošle godine pruža im i Rusija.

Osim regularnih jedinica ruske vojske tu su i pripadnici ruske paravojne organizacije ČVK Vagnera (Частная Военная Компания Вагнера) koja je osim u Srednjoafričkoj Republici, trenutno prisutna i u Libiji, Mozambiku i Siriji.

ČVK Vagnera često u svojim akcijama koristi i letjelice. Najčešće su to helikopteri a u skorašnjim izvještajima i reportažama iz središnje Afrike moglo se vidjeti da iznad ove države lete i laki višenamjenski helikopteri tipa Gazela, prenosi Tango Six.

Za sada je utvrđeno da su tamo postojale dvije  Gazele od kojih se jedna srušila 27. veljače ove godine. Kako su prenijeli pojedini ruski mediji helikopter se srušio uslijed tehničkog kvara, a bio je na putu da pokupi ruske plaćenike koji su ranjeni u napadu pobunjenika na konvoj vojske Srednjoafričke Republike.

Posada je nakon suočavanja sa tehničkim problemom odlučila da izvrši prinudno slijetanje ali je prilikom toga došlo do prevrtanja letjelice na bok.

Dvočlana posada je uspela da izađe iz kabine i preživi, a helikopter je zatim zahvatio požar i smatra se da je otpisan. Pošto Ratno zrakoplovstvo CAR službeno ne posjeduje helikoptere Gazela nije teško zaključiti da se radi o primjerku koji je dio flote privatne vojne kompanije.

Za uništeni helikopter navedeno je da je imao rusku registraciju RA-05702 kao i tvornički broj 058 što ukazuje da je proizveden u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u mostarskoj tvornici Soko. Radi se o bivšoj vojnoj Gazeli u verziji Hsn-42, dakle sanitetska verzija koja je imala jugoslovenski vojni evidencijski broj 12756, koja je nakon prodaje na civilnom tržištu jedno vrijeme nosila jugoslovensku registraciju YU-HFI a potom je izvezena u Rusiju.

Foto: YouTube / Ruski plaćenici u Africi koriste Gazele proizvedene u Mostaru

Wagner Grupa u Srednjoafričkoj Republici koristi barem još jedan helikopter Gazela, također proizveden u bivšoj SFRJ. U emisiji "’Vijesti nedjelje sa Dimitrijem Kiseljevim"’ televizije Rusija 1 od 7. ožujka, emitiran je prilog iz Afrike o ruskoj pomoći toj državi u borbi protiv pobunjenika.

Foto: YouTube / Ruski plaćenici u Africi koriste Gazele proizvedene u Mostaru

U prilogu dominiraju snimci svjetlo plavo ofarbane Gazele sa civilnom registracijom TL-WJU (vojne letjelice u Srednjoafričkoj Republici imaju registracije TL-Kxx) koja ima rondelu Ratnog zrakoplovstva, a helikopter je naoružan sa dvije strojnice, piše Tango Six.

U djelu snimka instrument table vidi se ruska registracija RA-05710 kao i tvornički broj 055 koji odgovara bivšoj jugoslovenskoj Gazeli HO-42 evidencijskog broja 12672 koja je nakon prodaje dobila civilnu registraciju YU-HDY.

U posljednjih nekoliko godina iznad Afrike je primijećeno više helikoptera Gazela koje su privatne paravojne organizacije nabavile prije svega na civilnom tržištu ali i iz viškova pojedinih oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close