'Svrstavanje na jednu stranu'

Rusija upozorava da će "biti prisiljena reagirati" ako BiH uđe u NATO

"Suprotno našim zapadnim partnerima mi ne namećemo izbor vanjskopolitičkih prioriteta ali istodobno pozivamo prijatelje u BiH da dobro razmisle, da izvažu sve 'za' i 'protiv' i da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje''
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2021. u 20:52 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je upozorila Bosnu i Hercegovinu da bi njeno konkretno približavanje članstvu u NATO-u predstavljalo "svrstavanje na jednu stranu" u sadašnjoj ruskoj konfrontaciji sa Zapadom te čin neprijateljstva prema Rusiji što bi nužno prouzročilo posljedice.

"Rusija će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO-a biti prisiljena reagirati na taj neprijateljski korak", stoji u izjavi ruskog veleposlanstva koju je prenio portal Televizije Republike Srpske (RTRS), medij koji već mjesecima vodi agresivnu propagandu protiv NATO-a.

Vlasti u RS uporno nastoje blokirati približavanje BiH Sjevernoatlanstkom savezu iako je članstvo u alijansi definirano kao cilj kako vanjskopolitičkom strategijom te zemlje tako i njenim zakonom o obrani.

BiH je sada de facto postala korisnikom Akcijskog plana za članstvo (MAP) iako u RS-u ne priznaju da se to dogodilo.

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik neprestano otvoreno iskazuje protivljenje članstvu u NATO-u te traži da u odnosu prema tom savezu BiH striktno slijedi politiku koju vodi Srbija.

Kako je objavio portal RTRS, iznenadno reagiranje veleposlanstva Rusije u Sarajevu na rasprave o vezama između BiH i NATO-a uslijedilo je kao odgovor na "brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO-u".

Rusko je pojašnjenje kako širenje NATO-a na Istok zapravo nikome nije donijelo nikakvu korist jer je navodno samo održalo kategoriju "država na ratnoj crti" pa preporučuju BiH da o tome razmisli.

"Suprotno našim zapadnim partnerima mi ne namećemo izbor vanjskopolitičkih prioriteta ali istodobno pozivamo prijatelje u BiH da dobro razmisle, da izvažu sve 'za' i 'protiv' i da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju", stoji u ruskoj izjavi.

Kopirati
Drag cursor here to close