Sastanak

NATO će razviti novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta za BiH

Ministar Heappey je istaknuo da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju potpore sigurnosti i prosperitetu u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 22. 05. 2023. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 22. svibnja 2023. godine s ministrom za Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Jamesom Heappeyem.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj suradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka EU i suradnje s NATO-om, Paketu za izgradnju obrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu (DCB), Povjerenstvu za suradnju s NATO-om BiH te globalnim sigurnosnim izazovima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, intenzivnim političkim dijalogom i sadržajnom suradnjom u brojnim područjima, posebice kada je riječ o pomoći razvoju Oružanih snaga naše zemlje i suradnji s NATO-om. Ocijenio je važnost daljnje suradnje Bosne i Hercegovine s NATO-om te istaknuo značaj reformskog procesa u području obrane, koji se smatra najuspješnijim u Bosni i Hercegovini.

Izvijestio je sugovornika o značaju rada i aktivnosti Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, s naglaskom na jednoglasno usvojeni Program reformi Bosne i Hercegovine za 2021. i 2022. godinu. Također, informirao je kako će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima.

Ministar Heappey je istaknuo da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju potpore sigurnosti i prosperitetu u Bosni i Hercegovini, posebice kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima sustava obrane i razvoja Oružanih snaga BiH.

Sugovornici su pozdravili odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu (DCB), koji je službeno odobren 10. veljače ove godine, kao dio dodatnih prilagođenih mjera potpore za Bosnu i Hercegovinu. Razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj potpori saveznika koja predstavlja najbolju metodu za izgradnju sposobnosti naše zemlje u sklopu DCB paketa za Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom sastanka je bilo riječi i o sigurnosnoj situaciji u Europi, s naglaskom na situaciju u regiji. Ocijenjeno je da je uslijed ruske agresije na Ukrajinu i globalnih sigurnosnih izazova od izuzetnog značaja intenziviranje suradnje i dijaloga.

Kopirati
Drag cursor here to close