Zukan Helez razgovarao sa Jamesom Heappeyom

Zahvaljujući pomoći Ujedinjenog Kraljevstva OS BiH su danas respektabilne

James Heappey je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosan i dugoročni partner BiH.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2023. u 14:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas britanskog ministra obrane za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Jamesa Heappeya u zgradi Ministarstva obrane BiH u Sarajevo, javlja Anadolija.

U obraćanju medijima nakon sastanka Helez je rekao da su razgovarali o bitnim pitanjima kada je u pitanju BiH i njene euroatlantske integracije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je jedan od ključnih vanjskopolitičkih faktora i prijatelja kada je u pitanju BiH", rekao je Helez.

Dodao je da se zahvalio na pomoći koju je u proteklim godinama Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo Oružanim snagama (OS) BiH.

"Zahvaljujući njihovoj pomoći OS BiH su danas respektabilne oružane snage i mnoge jedinice unutar OS BiH su u potpunosti u standardima s NATO savezom", rekao je Helez i dodao da će posjetiti London na osnovu poziva koji mu je uputio ministar.

James Heappey je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosan i dugoročni partner BiH.

Naglasio je da prepoznaju važnost snažne i jedinstvene BiH, ne samo za ovu zemlju, nego i za Zapadni Balkan.

"U vrijeme kada su vrijednosti poput slobode, teritorijalnog integriteta i suvereniteta pod napadom kakvim jesu u Ukrajini, jako je važno da snage koje vjeruju u te vrijednosti stanu i podrže ih što snažnije", rekao je Heappey.

Dodao je da se raduju daljoj suradnji, kao i suradnji oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close