Sigurni smo

Laka pješadija OS BiH ''odlična'' za sposobnost rada po NATO standardima

Konferenciji za medije prisustvovali su zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, koji je bio glavni programer vježbe, i zapovjednica NATO stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2022. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po završetku vježbe ''Kombinirani napor 22'', Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je dobila ocjenu ''odličan'', u okviru ocjenjivanja NEL-2, što je priopćeno u petak, 23. rujna 2022. godine, u Domu Oružanih snaga BiH, na konferenciji za medije ministra obrane BiH Sifeta Podžića. 

Konferenciji za medije prisustvovali su zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, koji je bio glavni programer vježbe, i zapovjednica NATO stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Tim povodom dužnosnici MO i OS BiH i NATO stožera Sarajevo čestitali su pripadnicima OS BiH na postignutom uspjehu. ''Ponosni smo ovim uspjehom, ali ostaje nam zadatak da sada cijele Oružane snage dignemo na takav nivo, te pozivam buduće predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da osiguraju potrebna financijska sredstva za daljnji razvoj OS BiH'', istaknuo je ministar Podžić. 

Vježba je realizirana na Manjači u periodu od 19. do 23. rujna, sa ciljem provjere dostignutog nivoa borbene spremnosti deklariranih jedinica Oružanih snaga BiH i njihove sposobnosti da planiraju i izvode vojne operacije, u skladu sa NATO standardima.

Foto: PR / Laka pješadija OS BiH dobila ocjenu odličan za sposobnost rada po NATO standardima

Shodno tome, jedinice na terenu su rješavale različite taktičke zadatke prema zadatom scenariju koje, između ostalog, uključuju zaštitu kontrolnog punkta, zaštitu konvoja, obranu od napada na bazu, neutraliziranje pobunjeničkih snaga, kontrolu masa, medicinsku evakuaciju, zračni transport, uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava i slično, čime su demonstrirale dostignutu razinu osposobljenosti i interoperabilnosti.

Prilikom realizacije vježbe pripadnici Oružanih snaga BiH su pokazali izuzetnu razinu obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja, te su u konačnici demonstrirali osposobljenost za učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i NATO vođenim vježbama. Ocjenjivački tim su činili predstavnici zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Bataljonska grupa lake pješadije je po ocjeni ocjenjivačkog tima borbeno spremna, čime postaje dio NATO bazena snaga, raspoloživim za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.

Kopirati
Drag cursor here to close