Ekspertski Tim NATO-a za Program unapređenja edukacije u oblasti obrane

Što NATO DEEP tim donosi BiH? Zamjenik ministra obrane otkrio planove za unapređenje edukacije u vojnim institucijama

NATO Tim za program unapređenja edukacije u oblasti odbrane – DEEP, boravi u posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u periodu od 18. do 21. travnja 2023. godine.
Vijesti / Flash | 20. 04. 2023. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane za politiku i planove Slaven Galić primio je 20. travnja 2023. godine predstavnike NATO DEEP tima (NATO Defense Education Enhancement Programme) koji predvode dr. Pavel Anastasov, Program menadžer za Bosnu i Hercegovinu iz NATO stožera u Bruxellesu i Martin Chovanenc, akademski vođa tima za Bosnu i Hercegovinu.

Na završnom sastanku u Ministarstvu obrane BiH, zamjenik ministra Galić je gostima iskazao dobrodošlicu i zahvalu na njihovom angažmanu na podršci MO i OS BiH u procesu unapređenja oblasti edukacije u našim institucijama.

On je naglasio da MO i OS BiH u okviru svojih ključnih zadataka imaju obvezu izgradnje kapaciteta OS, kao jednog modernog sistema, kompatibilnog sa NATO i EU standardima, te je u tom kontekstu kvalitet obuke i edukacije časnika i dočasnika izrazito značajan.

Zamjenik ministra Galić je još kazao kako je u implementaciji DEEP programa već postignut mjerljiv napredak u razvoju instruktorskog osoblja, dočasničke karijerne edukacije, stožernih tečajeva i dokumenata za kontrolu obuke.

Također, ovaj program u mnogome doprinosi razvoju i unapređenju rada u odjeljenju vojnih tečajeva, odjeljenju stranih jezika i karijerne edukacije.

NATO Tim za program unapređenja edukacije u oblasti odbrane – DEEP, boravi u posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u periodu od 18. do 21. travnja 2023. godine.

Bosna i Hercegovina je krajem 2018. godine postala sudionik NATO DEEP programa koji je fokusiran na reviziju karijernih podoficirskih tečajeva, tečajeva engleskog jezika, te reviziju nastavnih planova i obuke instruktorskog kadra.

U sastavu ovog Tima su još i akademski suradnici iz oblasti vojne edukacije NATO zemalja.

Od strane naše institucije ovaj program se realizira prema funkcionalnim nadležnostima, a težišne aktivnosti iz ovog programa su do sada realizirane u Komandi za obuku i doktrinu, (KOiD) Oružanih snaga BiH.

U Svrhu daljnjeg planiranja edukacije prema preporukama ovog tima, potreban je angažman vodećih ljudi iz Ministarstva obrane BiH, posebno Odjela za upravljanje osobljem, Odjela za politiku i planove i Zajedničkog stožera OS BiH, pa je ovaj sastanak sa ključnim osobljem MO i OS BiH i organiziran sa ciljem njihovog animiranja za punu podršku ovom programu.

Program menadžer DEEP programa za Bosnu i Hercegovinu dr. Pavel Anastasov je u ime NATO DEEP tima izvijestio o programu posjete, predstavio planove za naredni period i identificirao oblasti i polja na kojima je potreban značajniji angažman MO i OS BiH, te iskazao opredijeljenost NATO da u budućnosti podrži razvoj i unapređenje i dodatnih segmenata ovog programa u sigurnosnim i obrambenim institucijama Bosne i Hercegovine.

Ovom završnom sastanku su nazočili pomoćnici ministra obrane Zoran Šajinović, Sead Muratović, Dženan Redžo i predstavnici Uprave za osoblje ZŠ OS BiH kojom prilikom su razmijenjena mišljenja o načinima, modalitetima i mogućnostima unapređenja ovih procesa u MO i OS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close