Godišnjica pada

Na današnji dan na tragičan način završena je bitka za Kupres

Na ovaj se dan prisjećamo 160 poginulih i nestalih Hrvata na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskoga agresora 1992. godine.
Vijesti / Flash | 10. 04. 2024. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 10. travnja 1992. godine, padom Kupresa završena je na tragičan način bitka za Kupres.

Na ovaj se dan prisjećamo 160 poginulih i nestalih Hrvata na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskoga agresora 1992. godine.

Dana 3. travnja, ujutro, oko 6:30, izbio je oružani sukob. Srpske snage s područja Donjeg Malovana otvorile su vatru po hrvatskim postrojbama na crti Rajkovača – Batoglav. Branitelji su odgovorili protunapadom, te do podne razbili protivnika u Donjem, a u Gornjem Malovanu ga okružili.

Video: Bitka za Kupres 1992

Nakon sedam dana borbe i otpora, nadmoćnijem srpskom neprijatelju Kupres pada 10. travnja 1992. godine.

Bitka za Kupres bila je jednom od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. U strateškom pogledu, za ostvarivanje srpskoga plana okupacije cjelokupne Bosne i Hercegovine te velikoga dijela Hrvatske, najvažnije područje bio je teritorij od Kupresa do Livna, jer je ono predstavljalo stratešku vršnu točku na ratištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U ovoj bitci sa strane tzv. Jugoslavenske narodne armije (JNA) sudjeluje 6.000 vojnika, 3 – 4 topnička i minobacačka divizijuna, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo.

Video: U spomen poginulim i nestalim Hrvatskim Braniteljima Kupresa "Cvjetna polja Kupresa" -ŽVS "Ivančice"

Kupres brani Kupreška bojna HVO-a, Trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci ZNG (Vukovarci) i ostali hrvatski branitelji (iz Tomislavgrada, Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda,..). sveukupno njih 2.500, naoružani puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača.

Na području Cincara i Baljaka, Srbi su također razbijeni. Dobijene su i prve obavijesti o pokretima srpskih snaga na Ravninama. Na području Kupresa i prigradskih sela, Kupreška je bojna ušla u sukobe s jačim protivnikom. Njena tri minobacača 82 mm u rajonu Rastičeva teško su parirala postrojbama TO i JNA iz Blagaja.

 U organizaciji Općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u srijedu je obilježena 32. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Program pod nazivom "U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu" započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju hrvatskog naroda za sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatskih političkih stranaka, općinskih, županijskih i državnih predstavnika vlasti te predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

Na Kupreškom polju, na mjestu stradanja vukovarskih branitelja, predstavnici Grada Vukovara i obitelji poginulih Vukovaraca otkrili su spomen ploču s ispisanim imenima poginulih branitelja.

Nakon toga u crkvi sv. Obitelji u Kupresu služena je sveta misa sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni, koju je predvodio don Josip Galić.

Bitka za Kupres jedna je od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Otvoreni sukob započeo je 3. travnja 1992. godine, a završen je sedam dana kasnije padom Kupresa, koji je ostao pod kontrolom srpskih snaga do studenoga 1994. godine.

U travnju 1992. u borbama na Kupreškom polju život je izgubilo 160 hrvatskih branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close