OSCE

Mostar: Okončana radionica o efikasnosti istraga i procesuiranja kaznenih djela

''Središnje izborno povjerenstvo BiH trajno je opredijeljena za sprječavanje svih zloupotreba vezanih za izborni proces''.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2022. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Serija radionica o efikasnosti istraga i procesuiranja kaznenih djela koji su prijetnja pravičnosti i integritetu izbora, okončana je u utorak u Mostaru.

Radionice, koje je organizirala Misija OSCE-a u BiH, a na kojima su sudjelovali dužnosnici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, preko 70 tužitelja i preko 80 predstavnika policijskih agencija iz čitave BiH, pružile su platformu za razmjenu informacija o istražnim praksama. Diskusija je zaključena nizom preporuka o tome na koji način se mogu unaprijediti istrage i procesuiranje predmeta vezanih za izborne prevare.

Foto: PR / Okončana radionica o efikasnosti istraga i procesuiranja kaznenih djela koji su prijetnja integritetu izbora

''Povjerenje u izbore je temelj demokracije, unatoč tome, u postojećem sistemu ima previše prostora za greške, neregularnosti i zloupotrebu. Kao rezultat toga, nepovjerenje javnosti u izborni proces široko je rasprostranjeno, kako neposredno pred izbore tako i nakon izbora'', istaknula je dr. Susan Penksa, vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH. ''Povjerenje se ne može ponovo uspostaviti bez javne odgovornosti, kako političkih subjekata i tijela izborne administracije, tako i pravosuđa. U kontekstu predstojećih izbora i nakon njih, Bosni i Hercegovini će biti potrebna velika predanost i odlučnost pravosuđa i policijskih agencija kako bi se spriječile i procesuirale različite vrste izbornih prevara'', dodala je.

''Središnje izborno povjerenstvo BiH trajno je opredijeljena za sprječavanje svih zloupotreba vezanih za izborni proces. U cilju što bolje međuinstitucionalne saradnje potrebno organizirati što više ovakvih zajedničkih radionica, konferencija i sastanaka kako bi se razmijenila iskustva, podaci, te kako bi se pružile informacije relevantne pri sprječavanju kaznenih dijela u izbornom procesu'', rekao je Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Foto: PR / Okončana radionica o efikasnosti istraga i procesuiranja kaznenih djela koji su prijetnja integritetu izbora

"Percepcija javnosti je da izborni proces nije zakonit, pravilan i pravičan, te da je obilježen izbornim prevarama. Tužiteljstvo i policijske agencije su dužni, iz ugla svoje nadležnosti otkrivanja i gonjenja počinitelja kaznenih djela, dati svoj doprinos pravilnosti i pravičnosti izbornog procesa, tako što će oni koji čine izborne prevare biti kazneno procesuirani i osuđeni. Dobri rezultati u ovoj oblasti će ojačati povjerenje građana u izborni proces, te u isto vrijeme ojačati i ugled tužiteljstava i policijskih agencija u očima javnosti", izjavio je Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj Brčko Distrikta BiH.

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na unapređenju procesa provedbe izbora, s ciljem jačanja integriteta i povećanja transparentnosti izbora te vraćanja povjerenja građana u izborni proces.

Kopirati
Drag cursor here to close