Misija OSCE-a

OSCE u BiH poziva na hitno usvajanje nove Strategije za reformu pravosudnog sektora BiH

Ovi sastanci su dio šireg procesa usmjerenog na rješavanje zastoja u reformi pravosudnog sektora i ubrzanje procesa usvajanja Strategije.
Vijesti / Politika | 02. 06. 2022. u 18:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržala je Ministarstvo pravde BiH u organizaciji pet konzultacijskih sastanaka, koji su se održali u periodu od ožujka do svibnja 2022. godine širom države, a čija tema je bila nacrt Strategije za reformu pravosudnog sektora za period 2021. - 2027. godina.

Ovi sastanci su dio šireg procesa usmjerenog na rješavanje zastoja u reformi pravosudnog sektora i ubrzanje procesa usvajanja Strategije, te na brojnije i kvalitetnije sudjelovanje relevantnih aktera.

Sastanci su imali za cilj poticanje ključnih institucija da podrže provedbu Strategije i osiguraju potrebna financijska sredstva.

Od ključnog je značaja što se Strategijom osigurava preuzimanje odgovornosti od lokalnih vlasti za postizanje konkretnih doprinosa i rezultata na polju reforme pravosudnog sektora u BiH, priopćeno je iz OSCE-ove misije.

Misija poziva vlasti da što prije usvoje i efektivno provedu Strategiju, koja pruža institucijski okvir kao neophodnu komponentu za širu, prijeko potrebnu, reformu pravosudnog sektora u BiH.

Kako se u priopćenju navodi, Delegacija Europske unije u BiH/Specijalni predstavnik Europske unije u BiH (Ured EU u BiH) također pažljivo prati ovaj proces.

U svom Izvještaju o napretku BiH iz 2021. godine, Europska komisija pozvala je BiH da, tijekom predstojeće godine, hitno usvoji novu Strategiju za reformu pravosudnog sektora i relevantni Akcijski plan, koja bi zamijenila onu koja je prestala važiti 2018. godine, kao jednu od obaveza vlasti prema građanima BiH koji zaslužuju neovisan, javno odgovoran i efektivan pravosudni sektor.

Pravosudna reforma je i ključna komponenta procesa pridruživanja EU. Misija OSCE-a u BiH će, u partnerstvu sa Uredom EU u BiH, nastaviti pružati podršku ovom procesu, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close