Opet

OSCE duboko zabrinut za stanje u BiH

"Misija OSCE-a u BiH je duboko zabrinuta zbog brojnih nedavnih navoda o netoleranciji i mržnji širom BiH. Brza istraga potencijalnih zločina iz mržnje u svim OSCE zemljama je neophodna, jer oni mogu rezultirati obnavljanjem starih neprijateljstava il
Vijesti / Politika | 13. 01. 2022. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE/ODIHR) se oglasio na zvaničnom Twitter profilu povodom aktualne situacije u BiH te je istaknuo zabrinutost zbog brojnih događaja u proteklom periodu koji su se dogodili zasnovani na netoleranciji ili mržnji.

"Misija OSCE-a u BiH je duboko zabrinuta zbog brojnih nedavnih navoda o netoleranciji i mržnji širom BiH. Brza istraga potencijalnih zločina iz mržnje u svim OSCE zemljama je neophodna, jer oni mogu rezultirati obnavljanjem starih neprijateljstava ili voditi do novog sukoba", naveli su na službenom Twitteru.

Podsjetimo, iz misije OSCE-a u BiH su se oglasili u srijedu te istaknuli da su zabrinuti zbog nedavnih incidenata koji su se dogodili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu.

Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od strane pojedinih dužnosnika u BiH, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata. Misija upozorava na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH, prenosi N1

"Poštovanje drugih, neovisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od strane svih, u interesu svih. Izabrani i imenovani dužnosnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, neovisno o njihovom porijeklu, da odbace retoriku podjela te da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promoviraju konstruktivan dijalog", istaknuli su.

Kopirati
Drag cursor here to close