Stranka moldavskog proruskog oligarha

Moldavija: Policija uhitila članove proruske skupine

Prema Cernauteanu, uhićeni su došli iz Rusije s vrlo preciznim planom, a radi se o akcijama destabilizacije putem protuvladinih prosvjeda.
Vijesti / Flash | 12. 03. 2023. u 15:51 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moldavska policija je u nedjelju priopćila da je nekoliko sati prije protuvladinog prosvjeda uhitila članove skupine "pod kontrolom Moskve" kojoj je cilj destabilizacija te malene države bivšeg SSSR-a.

Nakon što je u subotu navečer policija izvršila pretres, privedeno je 25 muškaraca od kojih su nakon ispitivanja sedmorica zadržana u pritvoru, rekao je načelnik policije Viorel Cernautean. Jedan policijski agent se uspio ubaciti u skupinu koju vodi moldavski Rus.

Prema Cernauteanu, uhićeni su došli iz Rusije s vrlo preciznim planom, a radi se o akcijama destabilizacije putem protuvladinih prosvjeda.

Stranka moldavskog proruskog oligarha Ilhana Shora, koji se nalazi u egzilu u Izraelu, je ponovo mobilizirala svoje pristaše protiv proeuropske vlade u Kišinjevu, uslijed velikih napetosti između Moldavije i Rusije.

Njegova stranka je ranije organizirala niz prosvjeda protiv proeuropski orijentiranih vlasti u Moldaviji, a najnoviji je zakazan za nedjelju poslijepodne u glavnom gradu Moldavije.

SAD optužuje Rusiju da želi destabilizirati zemlju s 2,6 milijuna stanovnika kako bi instalirala prorusku vladu.

Washington je rekao da će dijeliti obavještajne informacije s čelnicima Moldavije kako bi mogli "djelovati unaprijed" i "spriječiti ruske planove".

Moldavija se trenutno bavi proruskom separatističkom regijom Pridnjestrovljem čiji su čelnici pozvali UN da provede istragu o navodnom pokušaju ubojstva predsjednika regije.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da su pokušaj ubojstva naredile ukrajinske obavještajne agencije.

Pridnjestrovlje, područje koje graniči s Ukrajinom u kojem se govori ruski, odcijepilo se od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada SSSR-a.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da planira invaziju na Pridnjestrovlje nakon što je ondje izvela operaciju 'pod lažnom zastavom', što Kijev niječe. Moldavija je to također opovrgnula.

Kopirati
Drag cursor here to close